top of page
  • Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Αιφνιδιαστική αλλαγή του τρόπου εξέτασης στην ειδικότητα χωρίς βελτίωση της εκπαίδευσης...


Κείμενο υπογραφών ενάντια στις αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων ειδικότητας και στο βαθμό της ειδικότητας διακινεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).


Την Τετάρτη 21 Ιούλη η ΟΕΝΓΕ προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα στο υπουργείο Υγείας.


Το κείμενο των υπογραφών έχει ως εξής:


«Δε θα περάσει ο βαθμός στις εξετάσεις ειδικότητας. Όχι στην κατηγοριοποίηση των νέων γιατρών.

Μπροστά σε μία έκπληξη βρέθηκαν όσοι συνάδελφοι ειδικευόμενοι περίμεναν να δώσουν εξετάσεις τον Αύγουστο και είχαν κάνει τις αντίστοιχες δηλώσεις. Ξαφνικά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, ανακοινώθηκε ότι ακυρώθηκαν οι εξετάσεις του Αυγούστου και ότι όσοι δήλωσαν για Αύγουστο μεταφέρονται στο Σεπτέμβρη επειδή αλλάζει το σύστημα εξετάσεων. Πλέον θα συμβαδίζει με το άρθρο 166 του νόμου 4600 του 2019.

Το άρθρο αυτό μετατρέπει τις εξετάσεις σε πανελλαδικές με δύο μέρη (γραπτό και προφορικό) που θα γίνονται λιγότερες φορές το χρόνο (τέσσερις) σε δύο κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Το μεγάλο πρόβλημα όμως με αυτό το νόμο είναι η παγκόσμια πρωτοτυπία να αναγράφεται βαθμός (!!!) στον τίτλο κτήσης ειδικότητας. Συγκεκριμένα θα αναγράφεται ο βαθμός (καλώς, λίαν καλώς ή άριστα) που πήρε ο εξεταζόμενος στην προφορική εξέταση!!!

Ένας νέος γιατρός, ο οποίος είχε άγχος στην προφορική εξέταση και πέρασε με «καλώς» θα μπορεί να δουλέψει στα δημόσια νοσοκομεία ή η ταμπέλα μιας εξέτασης μισής ώρας δε θα του το επιτρέπει;

Μια νέα γιατρός, η οποία ήταν άρρωστη την ημέρα της προφορικής εξέτασης και πέρασε με «λίαν καλώς» θα έχει τα ίδια εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα ή θα καταλήξει να κάνει δέκα εφημερίες το μήνα για να επιβιώσει;

Ένας νέος γιατρός, που δεν ήταν καλά προετοιμασμένος για τις εξετάσεις επειδή η κλινική του δεν είχε στην πραγματικότητα πρόγραμμα εκπαίδευσης και θα του κολλήσει η ταμπέλα του «καλώς», θα βρει ποτέ στη σταδιοδρομία του το χρόνο να μελετήσει και να γίνει καλύτερος ή θα είναι καταδικασμένος μια ζωή;

Το νόημα των εξετάσεων ειδικότητας είναι να οριστεί αν ο εξεταζόμενος έχει την επιστημονική επάρκεια, να αναλάβει τις ευθύνες και τα δικαιώματα του ειδικού γιατρού ,και τίποτα άλλο.

Δεν υπάρχει "λίαν καλώς" και "άριστος" Παθολόγος. Υπάρχει Παθολόγος.

Δεν υπάρχει "λίαν καλώς" Χειρουργός και "άριστος" Χειρουργός (που μάλιστα πιστοποιείται από τις προφορικές εξετάσεις). Υπάρχει Χειρουργός.

Ο νόμος που πρόκειται να εφαρμόσει η κυβέρνηση (και είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη) θα έχει ως αποτέλεσμα ο κάθε νέος γιατρός να συνοδεύεται από ένα χαρακτηρισμό ο οποίος θα τον ακολουθεί σε όλη του την επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία. Και τελικά ποιος θα παίρνει «άριστα»;

Αυτός που είναι σε επαφή με την πρόσφατη επιστημονική γνώση ή αυτός που ξέρει αυτά που ξέρουν και οι "εξεταστές", των οποίων οι γνώσεις συχνά δεν είναι στην αιχμή της εξέλιξης της γνώσης; Αυτός που νοιάζεται για τον άρρωστο ή αυτός που νοιάζεται για τους εξεταστές;

O πραγματικός τους στόχος είναι η δημιουργία "φίλτρων", να μας χωρίσει τους νέους γιατρούς σε διαφορετικές κατηγορίες σε ότι αφορά τις δυνατότητες της επιστημονικής μας εξέλιξης ,τα εργασιακά και επαγγελματικά μας δικαιώματα. Στόχος τους η ακόμα πιο στενή εξάρτηση μας από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς εξαγοράς και ενσωμάτωσης σε όλη μας την επαγγελματική μας σταδιοδρομία.

Ταυτόχρονα αυτή η αντιδραστική ρύθμιση θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ τμημάτων ,κλινικών και νοσοκομείων. Το χτύπημα των δικαιωμάτων μας πάει χέρι χέρι με την επιδίωξη για ενίσχυση της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της υγείας. Κάποια τμήματα και νοσοκομεία θα γίνουν πιο "ελκυστικά" από άλλα επειδή θα προσφέρουν περισσότερες πιθανότητες για τον πολυπόθητο βαθμό λόγω διασυνδέσεων, και όχι απαραίτητα επειδή θα προσφέρουν ουσιαστικότερη εκπαίδευση.

Για τον ασθενή, την ιατρική ως επιστήμη και το μέλλον μας.

Η διάταξη αυτή δεν πρέπει και δε θα εφαρμοστεί. Κόντρα στον ατομικό δρόμο, συλλογικά θα επιβάλουμε το νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!

Ούτε σκέψη για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας!

Καλούμε τον πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο, τις Ενώσεις Γιατρών, την ΟΕΝΓΕ και τις επιστημονικές εταιρείες να απορρίψουν αυτό το έκτρωμα».


Άμεσα το κείμενο θα βρίσκεται για συλλογή υπογραφών και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ

57 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page