top of page
  • Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Δεν είναι η ώρα για εγωισμούς και εθνικιστικές εξάρσεις στον αγώνα κατά του COVID19 - τονίζει ο WMA

Μια προειδοποίηση ότι τώρα δεν είναι η ώρα για εγωισμούς και εθνικισμό στον αγώνα κατά του #Covid19 προήλθε από τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο.


Μιλώντας σε τελετή στη Βιέννη, όπου ο WMA βραβεύθηκε σήμερα (Κυριακή) με το βραβείο Χρυσό Βέλος - Golden Arrow 2021 εκπροσωπώντας τους ιατρούς σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση της πανδημίας, ο Δρ Otmar Kloiber, Γενικός Γραμματέας του WMA, τόνισε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας .
«Μαζί καταφέραμε να επεξεργαστούμε στρατηγικές για τον μετριασμό των συνεπειών της πανδημίας και να αναπτύξουμε θεραπείες και εμβόλια. Μόνο του, κανένα έθνος δεν θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει. Κανένας επιστήμονας μόνος του δεν θα έκανε την πρωτοποριακή ανακάλυψη, κανένας γιατρός δεν θα μπορούσε να παράσχει την απαραίτητη φροντίδα. Η συνεργασία, η διεθνής συνεργασία είναι το κλειδί. Και καθώς προχωρούμε μαζί, πρέπει να μοιραστούμε τις γνώσεις που αποκτούμε. Για να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, κανένα αδύναμο άτομο, καμία αδύναμη κατάσταση. Τώρα δεν είναι η ώρα για εγωισμούς και εθνικισμό ».


Το τελευταίο του μήνυμα ήταν προς όλη την κοινωνία: «Μπορείτε να βοηθήσετε τους γιατρούς, τις νοσοκόμες και τους άλλους φροντιστές σας: Μειώστε τις επαφές, διατηρήστε την απόσταση, φορέστε μάσκες, ακολουθήστε τους κανόνες υγιεινής και το πιο σημαντικό: εμβολιαστείτε. Αυτή είναι η καλύτερη και μοναδική μας ευκαιρία να επιστρέψουμε σε αυτό που αξίζει να ονομάζουμε «κανονική ζωή» ».


Ο Πρόεδρος του WMA, Δρ David Barbe, δήλωσε: «Οι γιατροί έχουν αποδείξει τον επαγγελματισμό τους θέτοντας πρόθυμα τον εαυτό τους σε σοβαρό προσωπικό κίνδυνο, φροντίζοντας ασθενείς με COVID-19 - συχνά σε λιγότερο από ιδανικές συνθήκες. Αρκετές δεκάδες χιλιάδες έχουν αρρωστήσει και χιλιάδες έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα της δέσμευσής τους προς τους ασθενείς και την κοινωνία τους.


«Οι γιατροί έχουν υποστηρίξει σθεναρά τους ασθενείς και τους συναδέλφους τους, ζητώντας επαρκή ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, βελτιωμένη πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη, εξοπλισμό και σωστικές θεραπείες, ταχεία ανάπτυξη εμβολίων και υπεύθυνες κοινωνικές πολιτικές για τη μείωση του βάρους της ασθένειας, το σώσιμο ζωών, και τον τερματισμό αυτής της καταστροφικής πανδημίας».


Ο Δρ Kloiber επέκρινε επίσης τις κυβερνήσεις για κοντόφθαλμες περικοπές στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες οδήγησαν τώρα σε «μια θανατηφόρα λαίλαπα» πολλών θανάτων και κατεστραμμένων οικονομιών.


«Τα ισχυρότερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι καλύτερα από τα ασθενέστερα. Η καθολική κάλυψη υγείας είναι ακόμη πιο κρίσιμη σε περιόδους πανδημιών. Η υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη προσβάσιμη για όλους απαιτεί κατάλληλες επενδύσεις, σημαντική χρηματοδότηση και ανθεκτική ικανότητα αποθεματικών. Τα τελευταία χρόνια, μπορεί να έχουμε εξοικονομήσει χρήματα στον εξορθολογισμό των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης για αυστηρή οικονομική απόδοση. Έχουμε ακόμη συμπιέσει ορισμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στο ελάχιστο με μέτρα λιτότητας.


«Πρόκειται για κοντόφθαλμες οικονομικές στρατηγικές, οι οποίες οδήγησαν σε μια θανατηφόρα λαίλαπα συνεπειών με τόσες πολλές ζωές που χάθηκαν και τεράστια ζημία στις οικονομίες μας».Το βραβείο Golden Arrow απονεμήθηκε στο WMA στο 18ο Συνέδριο της Βιέννης "Com Sult". Το βραβείο αναγνωρίζει τα επιτεύγματα των ανθρώπων για το έργο τους διά βίου καθώς και θεσμών για την κοινωνική τους προσφορά. Στους προηγούμενους βραβευθέντες περιλαμβάνονται πολλές προσωπικότητες βραβευμένοι με Νόμπελ, καθώς και πρώην πρόεδροι του Ισραήλ και της Νότιας Αφρικής. Το βραβείο ήταν το αποκορύφωμα του διήμερου Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Καγκελάριου της Αυστριακής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οι διεθνείς ιατρικοί και επιστημονικοί εμπειρογνώμονες συνεδρίασαν εκτενώς σχετικά με το πώς επηρεάζεται η ζωή στον πλανήτη μετά την πανδημία.

Τιμητικές αναφορές στο ιατρικό λειτούργημα έγιναν από πολλούς ομιλητές. Ο κ. Václav Klaus, πρώην Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γιατρούς σε όλο τον κόσμο για τις υπηρεσίες τους και ελπίζω ότι όλοι θα παραλάβουν αυτό το ευχαριστώ από την καρδιά της Ευρώπης», ενώ ο κ. Dan Shechtman, βραβευμένος Νομπελίστας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βράβευσης, είπε: «Οι γιατροί είναι μέρος της υποδομής της ίδιας μας της ζωής. Είναι εκεί όταν τους χρειαζόμαστε. Και τους χρειαζόμαστε συχνά. Το ιατρικό λειτούργημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά του ιού. Για εμάς, για την υγεία και την ελευθερία μας. »


Το πλήρες δελτίο τύπου διατίθεται (στα Αγγλικά) ΕΔΩ.

Η τελετή απονομής βραβείων για το «Golden Arrow 2021» μεταδόθηκε ζωντανά στις 31 Ιανουαρίου 2021.

Μεταβείτε στη διεύθυνση www.vienna-congress.cc για να την παρακολουθήσετε on demand.3 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page