top of page
Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Διεθνής Έρευνα για τις απόψεις των Επαγγελματιών Υγείας για την Κλιματική Αλλαγή

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε μαζί σας ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Lancet, Πλανητική υγεία: Απόψεις επαγγελματιών υγείας σχετικά με την αλλαγή του κλίματος και την υγεία: μια πολυεθνική ερευνητική Μελέτη.

στο οποίο συμμετείχαμε και εμείς ως ερωτηθέντες επαγγελματίες υγείας.



Το έργο αποτελεί μέρος μιας συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Συμμαχία για το Κλίμα και την Υγεία, με τον παγκόσμιο ιατρικό σύλλογο, για την αξιολόγηση των απόψεων των επαγγελματιών υγείας για την κλιματική αλλαγή. Έπεται μιας παγκόσμιας έκρηξης ανησυχίας από την ιατρική κοινότητα την περασμένη άνοιξη ζητώντας την επάνοδο της υγείας στην κανονικότητα #HealthyRecovery μετά την πανδημία COVID-19, που περιλαμβάνει την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και την επένδυση δημόσιων κεφαλαίων ανάκαμψης με τρόπους που παρέχουν καθαρότερο αέρα και νερό, ένα σταθερό κλίμα και ισότητα υγείας πηγαίνοντας μπροστά. Η έρευνα προσπάθησε να διακρίνει την ευαισθητοποίηση των γιατρών και των νοσηλευτών για την κλιματική αλλαγή, τις απόψεις τους για τις τρέχουσες και μελλοντικές επιπτώσεις της στους ασθενείς τους, και τις απόψεις τους σχετικά με το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι επαγγελματίες υγείας στην απαίτηση κυβερνητικής δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σχετικά με τους στόχους της διεθνούς συμφωνίας του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος.

Ενδεικτικά τα ευρήματα της έρευνας:


1. Οι επαγγελματίες υγείας σε αυτήν την έρευνα κατανοούν σε μεγάλο βαθμό ότι η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει και προκαλείται από τον άνθρωπο, θεωρείται ως σημαντική και αυξανόμενη αιτία βλαβών στην υγεία σε όλες τις χώρες και αισθάνονται ευθύνη να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του κοινού και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


2. Η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας που ερωτήθηκαν ήδη βλέπουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των ασθενών τους και 9 στους 10 (93%) βλέπουν την κλιματική αλλαγή ως σοβαρή απειλή για την υγεία των μελλοντικών γενεών.


3. Η πλειονότητα των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας πιστεύουν ότι έχουν ευθύνη να γνωστοποιήσουν στο κοινό και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τις κλιματικές αλλαγές (86 - 90%). Περίπου 9 στους 10 πιστεύουν ότι οι επαγγελματίες της υγείας πρέπει να ενθαρρύνουν ενεργά τους ηγέτες του έθνους τους και τους παγκόσμιους ηγέτες να ενισχύσουν τις εθνικές δεσμεύσεις για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.



4. Οι χρονικοί περιορισμοί και οι ανεπαρκείς γνώσεις αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες ως τα κύρια εμπόδια για μεγαλύτερη συμμετοχή στο ζήτημα, αλλά εντοπίστηκαν ορισμένες υποστηρικτικές δομές που θα βοηθούσαν να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, όπως η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση, δηλώσεις, ψηφίσματα και διακηρύξεις από τις επαγγελματικές τους εταιρείες και καμπάνιες ενημέρωσης.

Το πλήρες άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε σε μορφή PDF εδώ.


Φιλικά,

Για το ΔΣ του δικτύου νέων ιατρών Ελλάδας,


Κώστας Ροδίτης,

Πρόεδρος


Comentarios


bottom of page