Η επιμόρφωση των νέων γιατρών σε θέματα ψηφιακής υγείας, τηλεϊατρικής και ιατρικής τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη βελτίωση της ποιότητας και της προσβασιμότητας των υπηρεσιών υγείας. Μερικά από τα βήματα που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ και Ελλάδας είναι:
Η δημιουργία υποδομής ψηφιακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας για τη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων υγείας [1].
Η θέσπιση του θεσμικού πλαισίου της τηλεϊατρικής και γενικότερα της ψηφιακής υγείας στην Ελλάδα [2].
Η υλοποίηση σχετικών έργων που εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας [3].
Η προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων και των καινοτόμων λύσεων στους νέους γιατρούς μέσω επιμορφωτικών προγραμμάτων, συνεδρίων και εργαστηρίων.
Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας διοργάνωσε το 2ο Διαδικτυακό Συνέδριο «Ψηφιακή Υγεία: Δυνατότητες και Προκλήσεις», με στόχο να προβάλλει τη σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποδοτικότητας των υπηρεσιών υγείας, και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή και τη συνεργασία των φορέων [5].
Η G20 αποκάλυψε μια πρωτοβουλία για την ψηφιακή υγεία, με τίτλο «One Health Global Leadership», που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου εμπειρογνωμόνων και φορέων, που θα αξιοποιήσουν τις ψηφιακές λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της δημόσιας υγείας, όπως ο κορωνοϊός [6].
Πηγές:
Σχόλια