top of page
Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Η υγεία & ευημερία των νέων ιατρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19: μια ματιά στην Ευρώπη


Η ευημερία των νέων ιατρών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεταπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση (PGT). Σε όλη την Ευρώπη, η επαγγελματική εξουθένωση (burnout) στους νέους γιατρούς έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Για παράδειγμα, στην έρευνα του 2021 από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, το 1/3 των εκπαιδευομένων ιατρών είπαν ότι ένιωθαν επαγγελματική εξουθένωση σε υψηλό ή πολύ υψηλό βαθμό εξαιτίας της εργασίας τους, σε σύγκριση με περίπου το 1/4 τα προηγούμενα χρόνια.


Ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Νέων Ιατρών (EJD) συγκέντρωσε δεδομένα από τις οργανώσεις-μέλη του μεταξύ 2020-2022 για τον καθορισμό των παραγόντων που επηρεάζουν την ευημερία και την επαγγελματική εξουθένωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να εντοπίσει ομοιότητες και διαφορές στις υπηρεσίες διαθέσιμες για την αντιμετώπισή τους. Τα στοιχεία αναμένεται να παρουσιαστούν αναλυτικά στο επερχόμενο ετήσιο Συνέδριο Ιατρικής Εκπαίδευσης της AMEE (Association of Medical Education in Europe) το καλοκαίρι του 2022.


Aναλυτικά:

Η ασφάλεια στο χώρο εργασίας, η παροχή ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για τον SARS-CoV-2, η προστασία των κλινικά ευάλωτων ιατρών και η παράταση του ωραρίου εργασίας πέραν των ορίων ασφαλείας, όλα αναφέρθηκαν ως επιβαρυντικοί παράγοντες. Η απώλεια ελέγχου του χρόνου εργασίας, η μετακίνηση ευθυνών και το κακό εργασιακό περιβάλλον, επίσης αναφέρθηκαν.


Όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την παροχή υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης, αναφέρθηκαν υπηρεσίες που απευθύνονται εξατομικευμένα. Το 2020 το 50% των χωρών δεν ανέφερε καμία διαθέσιμη υπηρεσία. Αν και υπήρχαν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, ένα έτος μετά την πανδημία, το ⅓ των χωρών συνέχισαν να αναφέρουν ότι δεν υπήρχαν ανάλογες υπηρεσίες σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.



Η επαγγελματική εξουθένωση είναι μια σημαντική ανησυχία όσον αφορά τόσο στις επαγγελματικές όσο και τις προσωπικές ανάγκες των ιατρών, και τη φροντίδα που μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς τους. Η έλλειψη πόρων, η απώλεια δικλείδων ασφαλείας και η υπερβολική εργασία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την ευημερία. Η έλλειψη αυτονομίας στο χώρο εργασίας είναι ακόμη ένας παράγοντας εξουθένωσης.


Αυτά τα δεδομένα καταδεικνύουν πώς οι παράγοντες κινδύνου για επαγγελματική εξουθένωση στους νέους ιατρούς επιδεινώνονται και παρά ταύτα, οι λύσεις παραμένουν εστιασμένες σε κάθε άτομο, παρά σε επίπεδο ιδρύματος/νοσοκομείου/κράτους. Οι Ευρωπαίοι νέοι ιατροί απαιτούν μια δραστική μετατόπιση στην κατανόηση της επαγγελματικής εξουθένωσης και μια ισχυρή δέσμευση σε όλη την Ευρώπη για εξεύρεση λύσεων σε οργανωτικό και κυβερνητικό επίπεδο.

Συμπερασματικά:

- Η πανδημία Covid-19 έχει επιδεινώσει τους παράγοντες κινδύνου για την επαγγελματική εξουθένωση των Ευρωπαίων Νέων Ιατρών.

- Αν και μπορεί να υπάρχουν θετικές παρεμβάσεις για την εξουθένωση, π.χ. στην Ολλανδία, η παροχή ανάλογων υπηρεσιών παραμένει ανεπαρκής.

- Οι λύσεις για την επαγγελματική εξουθένωση συνεχίζουν να επικεντρώνονται στο άτομο και

όχι σε συστημικές αλλαγές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της "κρυφής πανδημίας" του

burnout.

Commentaires


bottom of page