top of page
  • Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Χαμηλές αποδοχές, δυσμενείς συνθήκες εργασίας, έλλειψη προοπτικών κάνουν απωθητικό το ΕΣΥ

Η πρόσφατη έρευνα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου αποτυπώνει εμφατικά την απογοήτευση που νιώθουν οι περισσότεροι νέοι γιατροί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Πανελληνίο Ιατρικό Σύλλογο αναδεικνύει την απογοήτευση της πλειονότητας των νέων γιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας με ακόμα πιο εντυπωσιακό τρόπο. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, ένας στους δύο γιατρούς αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας της χώρας μας. Κυρίως, όταν η έρευνα αυτή επικεντρώνεται στους γιατρούς που έχουν λίγα χρόνια εργασίας, η εικόνα γίνεται ακόμα πιο δυσοίωνη, με το 85,7% αυτών να κρίνουν αρνητικά το σύστημα.


Ενώ οι πολίτες φαίνεται να είναι πιο επιεικείς με το σύστημα, αφού όσοι δηλώνουν ικανοποιημένοι υπερτερούν όσων εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, η έρευνα αποκαλύπτει πολλές ανησυχητικές πτυχές.


Η έρευνα διενεργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο από την GPO για λογαριασμό του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και περιλάμβανε δείγμα 1.200 πολιτών και 700 γιατρών, με στόχο τη διερεύνηση του επιπέδου υγείας και των αναγκών αναδιαμόρφωσης των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.


Οι πολίτες φαίνεται να είναι αρκετά διχασμένοι, με το 41,5% να δηλώνει ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες υγείας και το 31,2% να εκφράζει δυσαρέσκεια. Το 26,3% δεν έχει ξεκάθαρη άποψη. Επίσης, τα ποσοστά αυτά παραμένουν περίπου τα ίδια όταν το ερώτημα εστιάζει στον τομέα της δημόσιας υγείας, γεγονός που αντανακλά τον στενό δεσμό της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας με τον δημόσιο τομέα.


Κατά τη γνώμη των γιατρών, η αξιολόγηση του συστήματος υγείας είναι ακόμα πιο αρνητική. Μόνο το 25,7% αξιολογεί θετικά το σύστημα Υγείας της Ελλάδας, ενώ το 49,7% το αξιολογεί αρνητικά. Το 22,9% δεν έχει καθαρή άποψη. Τα υψηλότερα ποσοστά αρνητικής αξιολόγησης παρατηρούνται μεταξύ των γιατρών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα (75%), ενώ το 25% αυτής της κατηγορίας δεν έχει ξεκάθαρη άποψη. Επιπλέον, οι νέοι γιατροί που εργάζονται από ένα έως επτά χρόνια εργασίας είναι το πιο απογοητευμένο τμήμα, με το 85,7% αυτών να αξιολογεί αρνητικά το σύστημα.


Οι ίδιοι οι γιατροί αναγνωρίζουν την προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, ενώ αναφέρουν ότι ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετούν έχει αυξηθεί σημαντικά.


Αντίθετα, οι πολίτες δίνουν θετικές αξιολογήσεις στο επίπεδο του ιατρικού προσωπικού (87,6% θετικές απαντήσεις) και του νοσηλευτικού προσωπικού (69,8%). Ωστόσο, εκφράζουν ανησυχία για την αναλογία προσωπικού προς ασθενείς, καθώς πιστεύουν ότι αυτή χρειάζεται βελτίωση.


Τέλος, η έρευνα αναδεικνύει τη στήριξη των πολιτών και των γιατρών σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Το 75,5% των πολιτών και το 84% των γιατρών συμφωνούν με τη μη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, ενώ το 87,6% των γιατρών επιθυμεί τη δημιουργία κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού σε απομακρυσμένες περιοχές. Επιπλέον, το 84,4% των πολιτών και το 98,8% των γιατρών υποστηρίζουν τις νέες προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Πηγή: neolaia.gr - 02/06/2023

Comments


bottom of page