top of page
  • Κώστας Ροδίτης

Σημαντικοί ομιλητές συμμετείχαν στις εργασίες του 1ου Ιατρικού Συνεδρίου Επαγγελματικής Πρακτικής


Η δραματική κατάσταση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στη χώρα μας αναδείχτηκε μέσα από τα συγκλονιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 1ουΙατρικού Συνεδρίου Επαγγελματικής Πρακτικής που διοργάνωσε ο Ι.Σ.Α. (HELEXPO, Μαρούσι 16 και 17 Απριλίου 2016).

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης μέρας του 1ου Ιατρικού Συνεδρίου Επαγγελματικής Πρακτικής που διοργανώνει ο Ι.Σ.Α. (HELEXPO, Μαρούσι 16 και 17 Απριλίου 2016). Το συνέδριο παρακολούθησαν πολλά μέλη της ιατρικής κοινότητας και του πολιτικού κόσμου της χώρας, εκπρόσωποι φορέων και στελέχη από το χώρο της υγείας.

Η θεματολογία του συνεδρίου ξεκίνησε με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και της Π.Φ.Υ. Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου, Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κ. Μπαργιώτας, βουλευτής Νομού Λάρισας «Το Ποτάμι», Β. Κοντοζαμάνης υπεύθυνος για την προγραμματική ενότητα της υγείας Ν.Δ.

Ακολούθησε διάλεξη για το Ελληνικό Φάρμακο από τον κ. Β Πενταφράγκα, εντεταλμένο σύμβουλο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.Στη συνέχεια ο κ. Α Κατσαλής, μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π. μίλησε για την «Εξυπηρέτηση του δύσκολου ασθενή».

Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Το αύριο των νέων γιατρών» και ομιλητές τους κ.κ. Α. Παπανικολάου, εκπρόσωπο ειδικευόμενων Δ.Σ. Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ν. Ρομποτή, ειδικευμένη στην Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική ESSEN Γερμανίας, Π. Σκανδαλάκη, καθηγητή Ανατομίας – Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Ι. Τζάνο ειδικευόμενο ιατρό μέλος Γ.Σ. ΟΕΝΓΕ.

Οι εργασίες έκλεισαν με παρουσίαση του έργου του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ι.Σ.Α και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο πατήρ Αδαμάντιος Αυγουστίδης Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο δρ. Αντώνιος Αυγερινός Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ευχαρίστησε τους εθελοντές ιατρούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Ιατρείου:

«Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από τέσσερα χρόνια και έγινε το καταφύγιο για εκατοντάδες συνανθρώπους μας που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες είναι ανασφάλιστοι. Σε αυτούς το Σύστημα Υγείας έκλεισε την πόρτα. Ενώ το πολιτικό προσωπικό της χώρας νίπτει τας χείρας του και τους αφήνει ελαφρά τη καρδία, χωρίς φαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη. Παράλληλα παλεύουμε για να στηρίξουμε τις δομές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που καταρρέουν από την οικονομική κρίση και τις αποτυχημένες πολιτικές και δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Γιατί αυτά τα τέσσερα χρόνια φτάσαμε στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας. Οι εθελοντές του Ιατρείου προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε αποστολές που προϋπόθεταν πολύ προσωπικό χρόνο και κόπο».

Σημειώνεται ότι μέσα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έχει πραγματοποιήσει 40.000 ιατρικές επισκέψεις. Καθημερινά περισσότεροι από 100 ασθενείς περνάνε το κατώφλι του ενώ χορηγούνται 300-500 φάρμακα την ημέρα. Περισσότεροι από 69 εθελοντές γιατροί, 23 ειδικοτήτων προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ιατρείο, με εβδομαδιαία παρουσία, καθώς και 200 εργαστηριακοί και κλινικοί γιατροί και ιδιωτικά εργαστήρια. Το Ιατρείο έχει 20 παραρτήματα στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα και μέσα στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του έχει πραγματοποιήσει 28 οδοιπορικά υγείας, σε ακριτικές περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας. Στηρίζει 22 Δήμους σε όλη την χώρα, με Κοινωνικά Ιατρεία και Κοινωνικά Φαρμακεία, συνεργάζεται με 33 ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και 26 Μητροπόλεις σε όλη την Ελλάδα. Ενώ έχει αποστείλει φάρμακα σε Δημόσια νοσοκομεία, Αγροτικά ιατρεία, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Προνοιακά Ιδρύματα και Σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Η «ακτινογραφία» των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα αποκαλύπτει μια εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης. Επιπρόσθετα ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει τις ανάγκες.

Ειδικότερα:

  • σε 29 Δήμους, δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός στο Δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ)

  • χωρίς παιδίατρο έχουν μείνει περισσότεροι από 62 Δήμοι σε όλη τη χώρα.

  • 107 Δήμοι δεν έχουν γυναικολόγο

  • σε 136 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος.

  • στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ,στο πλαίσιο της κεντρικής του ομιλίας τόνισε: «Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει μείνει ακάλυπτο στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στους περισσότερους Δήμους δεν υπάρχουν βασικές ιατρικές ειδικότητες και οι κάτοικοι είναι εγκαταλελειμμένοι στο έλεος του Θεού. Σε πολλές περιοχές οι ασθενείς εξαναγκάζονται να αλλάξουν πόλη και να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν τον γιατρό που χρειάζονται. Στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τεράστιες ευθύνες για την διάλυση του συστήματος Π.Φ.Υ. Πρόσφατα παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί … «ασκήσεις επί χάρτου» και δεν έχει καμιά ρεαλιστική εφαρμογή, ενώ δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να επιλύσει.»

Πρέπει να επισημανθεί ότι ιδιαίτερα δυσμενή εντύπωση έκανε η συμπεριφορά μελών της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ καθώς παρά το γεγονός ότι είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στις εργασίες του Συνεδρίου επικαλέσθηκαν προσωπικούς λόγους και δεν εμφανίστηκαν.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν με ενδιαφέρουσες ομιλίες. Ειδικότερα, για τις «Σύγχρονες Εφαρμογές στην Υπηρεσία της Ιατρικής» μίλησε ο Δρ. Αλέξανδρος Μπέρλερ, πρόεδρος HL7 Hellas, ενώ για τη «Συμβολή του CERN στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την υγεία» μίλησε ο Dr. Mark Winter, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, επικεφαλής Τμήματος Ευθυγράμμισης Σωματιδίων στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι «Παθογένειες του ΕΣΥ» από τους κ.κ. Α. Αρµαγανίδη, διευθυντή της ΜΕΘ στο Αττικό Νοσοκομείο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο,Ν. Πολύζο, καθηγητή ΔΠΘ, Ε. Μπιλιράκη, αντιπρόεδρο ΙΣΑ. Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Προκλήσεις του ελευθεροεπαγγελµατία ιατρού» με ομιλητές τους κ.κ. Γ. Κορωνιώτη, καρδιολόγο, µέλος ∆.Σ. Ένωσης Ελευθεροεπαγγελµατιών Καρδιολόγων, Α. Πλακιώτη, βιοπαθολόγο, επίτιμο πρόεδρο ΠΕΕΒΙ, Γ. Σαραφιανό, πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών , Ε. Παπαευαγγέλου, προϊσταμένη Νομικής Υπηρεσίας ΙΣΑ.

Οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με ομιλία του προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη και τις τοποθετήσεις των μελών του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. Ειδικότερα, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα και το σύστημα υγείας καθώς και στις προϋποθέσεις για την επίλυσή τους αναφέρθηκαν οι κ.κ. Ε. Μπιλιράκης αντιπρόεδρος ΙΣΑ, Α. Βασιλείου, Γεν. Γραμματέας ΙΣΑ,Φ. Πατσουράκος Ταμίας ΙΣΑ, και τα μέλη του Δ.Σ. Ι. Γαλανόπουλος, Π. Ζαφειράκης, Σ. Καλιαμπάκος, Γ. Μαρίνος, Π. Προβατάς, Α. Τσιλίκας, Π. Ψυχάρης

Πηγή: Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

3 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page