top of page
  • Δ.Σ.

Δελτίο Τύπου JDN-Hellas 28/10/16: Συμμετοχή στην 67η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγ


Αρ.Πρωτ.: 12/2016

Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή στην 67η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου

Μεταξύ 19-22 Οκτωβρίου 2016 έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Grand Hyatt στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταιβάν), Ταιπέι, η 67η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου - World Medical Association (WMA) για το 2016. Οι Έλληνες νέοι ιατροί εκπροσωπήθηκαν από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του JDN-Hellas, κ. Κωνσταντίνο Ροδίτη και τον Αντιπρόεδρο & Ταμία του Δ.Σ. του JDN-Hellas, κ. Κωνσταντίνο Λούη, οι οποίοι συμμετείχαν στην διεθνή αντιπροσωπεία στη ΓΣ του WMA των νέων ιατρών του παγκόσμιου δικτύου νέων ιατρών του WMA.

Η Γενική Συνέλευση, που αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του WMA, και στην οποία συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου, αναλόγως του αριθμού των ιατρών που εκπροσωπούν, οι εθνικοί Ιατρικοί Σύλλογοι από 112 χώρες, ανάμεσά τους και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, διεξάγεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και συνεδριάζει, συζητά και αποφασίζει για θέματα που απασχολούν το ιατρικό λειτούργημα παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της, που διαρκούν 4 ημέρες, συνεδριάζει το Συμβούλιο του WMA, το εκτελεστικό όργανο του Συλλόγου, που εγκρίνει πολιτικές και ψηφίσματα από τις χώρες-μέλη προερχόμενα από τις επιμέρους Επιτροπές Οικονομικών και Σχεδιασμού, Ιατρικής Δεοντολογίας, και Κοινωνικοιατρικών Υποθέσεων και τα παραπέμπει προς ψήφιση στην ολομέλεια της ΓΣ, αποφασίζει για τα οικονομικά και το στρατηγικό σχεδιασμό, δέχεται εισηγήσεις από τα συνδεδεμένα Μέλη (associate members) και το δίκτυο νέων ιατρών (JDN) και γενικά φροντίζει για την έυρυθμη λειτουργία του Συλλόγου.

Επίσης, οι διοργανωτές κάθε χρόνο διοργανώνουν Επιστημονικό Μέρος, το οποίο για φέτος ο Ιατρικός Σύλλογος της Ταιβάν επέλεξε να είναι: “ Η βιωσιμότητα των Συστημάτων Υγείας - εξελίξεις και προοπτικές “, και περιελάμβανε εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές από όλο τον κόσμο, με ειδική αναφορά στα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις από εφαρμογές e-health & m-health στην καθημερινή κλινική πράξη τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.

Μεταξύ άλλων, η ΓΣ υπερψήφισε σημαντικά ψηφίσματα, από τα οποία ξεχώρισαν τα περί Ιατρικού Τουρισμού, Μείωσης της Χρήσης Ενέργειας προερχόμενης από Ορυκτά Καύσιμα, Ηθικών ζητημάτων που άπτονται των Κλινικών ανταλλαγών και πρακτικών ασκήσεων από ιατρούς παγκοσμίως (global health medical electives), Ηθικών ζητημάτων που άπτονται των Βάσεων Ιατρικών Δεδομένων και Βιοτραπεζών (healthcare databases & biobanks), Παιδικής Παχυσαρκίας, Γήρανσης του πληθυσμού, Επιδημίας από τον ιό Ζίκα, και Υγείας Μεταναστών και Προσφύγων.

Περισσότερα για τα κείμενα που υιοθέτησε η 67η ΓΣ του WMA: http://www.wma.net/en/40news/20archives/2016/2016_29/index.html

Την Τελετή Έναρξη τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταιβάν), κ.κ. Ing-wen Tsai, η οποία τόνισε στην ομιλία της τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα της Υγείας, ιδιαιτέρως στην αντιμετώπιση πανδημιών και άλλων απειλών για την υγεία που προέρχονται από την διαρκώς εντονότερη παγκοσμιοποίηση. Την Τελετή Λήξης τίμησε με τη παρουσία του ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταιβάν), Dr. Chien-jen Chen, επιδημιολόγος στο επάγγελμα.

Κατά τις εργασίες της ΓΣ, μίλησε ο απερχόμενος Πρόεδρος του WMA, Prof. Sir Michael Marmot (Μ. Βρετανία), για τη “στροφή” που πρέπει να πάρει η ιατρική περίθαλψη παγκοσμίως εστιάζοντας περισσότερο στις αιτίες που προκαλούν τις ασθένειες και όχι στις δαπανηρές θεραπείες, δίνοντας έμφαση στους “κοινωνικούς καθοριστές της υγείας - social determinants of health”.

Επίσης, ανέλαβε καθήκοντα ως νέος Πρόεδρος για το 2016-2017, ο Dr. Ketan Desai, τέως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου της Ινδίας.

Τέλος, η ΓΣ εξέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία Πρόεδρο του WMA για το 2017-2018 τον Dr. Yoshitake Yokokura (Ιαπωνία), πρόεδρο του Ιαπωνικού Ιατρικού Συλλόγου και γενικό χειρουργό στο επάγγελμα.

Το Δίκτυο Νέων Ιατρών Ελλάδας, συμμετείχε για 4η συνεχόμενη χρονιά στη Γενική Συνέλευση του WMA, εκπροσωπώντας τους νέους ιατρούς της χώρας, συλλέγοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες για τις παγκόσμιες εξελίξεις στο ιατρικό λειτούργημα, την ιατρική εκπαίδευση και την ιατρική δεοντολογία.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η γνωριμία των μελών του ΔΣ του JDN-Hellas με τον εκπρόσωπο του Π.Ι.Σ. στην ΓΣ του WMA στην Ταιπέι, κ. Χαράλαμπο Κούλα, με τον οποίο αντάλλαξαν εντυπώσεις από τη συμμετοχή στη ΓΣ, καθώς και την επιθυμία για ανάπτυξη περεταίρω συνεργασίας μεταξύ των δύο συλλόγων πάνω σε θέματα που αφορούν τους (νέους) ιατρούς της χώρας.

Η επόμενη ΓΣ του WMA θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο 2017 στο Σικάγο των ΗΠΑ, φιλοξενούμενη από τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο - AMA.


4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page