top of page
  • Γραφείο Τύπου Ι.Σ.Α.

Δ.Τ. Ι.Σ.Α. 28/05/17: Ανάγκη εκπόνησης εθνικής στρατηγικής για τον ιατρικό τουρισμό - Συνέδριο ΙΣΑ/Κ


Η ανάγκη εκπόνησης ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας τονίστηκε από τους ομιλητές στο πλαίσιο του Συνεδρίου με θέμα «Τουρισμός Υγείας: Μοχλός Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας & Ανάδειξης της Ελλάδος σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, 12 μήνες το χρόνο», που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δήμο Ιθάκης ,στις 26 και 27 Μαΐου 2017, στην Ιθάκη.

Οι ομιλητές μίλησαν για την οικουμενικότητα της Ελληνικής επιστήμης που αποτελεί το μεγαλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας. Ωστόσο τόνισαν ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες απώλειες επιστημονικού δυναμικού και επισήμαναν πως η πολιτεία οφείλει να αναπτύξει πολιτικές ,για την αξιοποίησή τους και να δημιουργήσει τις συνθήκες ,για την επαγγελματική επιβίωσή τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΙΣΑ παρουσίασε το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά έχει στόχο αφενός την ανάδειξη της οικουμενικότητας της ελληνικής ιατρικής επιστήμης και αφετέρου την επανένωση του ελληνικού ιατρικού επιστημονικού δυναμικού, μέσω της διεθνούς δικτύωσης των Ελλήνων Ιατρών που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως.

«Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας εξελίσσεται σε ιδανικό προορισμό και για ιατρικό τουρισμό λόγω του εκσυγχρονισμού των υποδομών, των υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακών μονάδων και κυρίως λόγω του διεθνώς καταξιωμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού» σημείωσε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε πως η ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα μπορεί να γίνει πόλος προσέλκυσης της διεθνούς και ευρωπαϊκής ιατρικής κοινότητας και επισκεπτών, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την ενίσχυση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου , ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής , ο Δήμαρχος Ιθάκης Δ. Στανίτσας, ο ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γ. Τζιάλλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σ. Γαλιατσάτος, η βουλευτής Νομού Κεφαλλονιάς και Ιθάκης Α. Θεοπεφτάτου και ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλ. Παρίσης.

Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε ότι η πρωτοβουλία για την ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας αποτελεί μέρος της προσπάθειας για να οδηγηθεί η χώρα στην έξοδο από την κρίση και πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να στηρίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε τη σημασία να αντιμετωπιστεί η νησιωτικότητα όχι ως πρόβλημα αλλά ως ευκαιρία ανάπτυξης και τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα στους γιατρούς να στελεχώσουν τις Μονάδες Υγείας. Επίσης εστίασε στην ανάγκη αποκέντρωσης του συγκεντρωτικού κράτους προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν οι ίδιες για το μέλλον τους.

Ο κ. Τζιάλλας τόνισε πως η ενίσχυση των θεματικών μορφών τουρισμού συμβάλλει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, γεγονός με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και εστίασε στη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία χαρακτήρισε πολύτιμη.

Αναφερόμενος στη διεξαγωγή του Συνεδρίου με αντικείμενο τον Τουρισμό Υγείας, ο κ. Στανίτσας επισήμανε ότι θα βοηθήσει την Ιθάκη καθώς και άλλα μικρά νησιά να δείξουν τις δυνατότητες τους αλλά και να αναδείξουν τα προβλήματα τους όπως είναι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού σε νευραλγικές θέσεις.

Στη σημαντική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια ενίσχυσης του Τουρισμού Υγείας αναφέρθηκε ο κ. Παρίσης ενώ ο κ. Γαλιατσάτος χαρακτήρισε τον ιατρικό τουρισμό «εφαλτήριο» οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Τέλος την πρωτοβουλία ενίσχυσης του ιατρικού τουρισμού στη χώρα εξήρε η κα Θεοπεφτάτου.

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τις εξής ομιλίες:

Αλέξανδρος Πρίνος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟμίλουMediΠρίνου :«Πρότυπες υπηρεσίες υγείας στον τομέα της κοσμητικής ιατρικής και ευζωίας»

Κωνσταντίνος Πάντος, Διευθυντής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Ιδρυτής Κλινικής «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ», Γενικός Γραμματέας Ε.Ε.Α.Ι. :«Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στο πλαίσιο του Τουρισμού Υγείας»

Νικόλαος Σ. Κουβελάς, Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠρόεδροςAthens Dental Tourism Cluster, Ιδρυτής & Πρόεδρος EURODENTICA :«Υψηλή ποιοτική Οδοντιατρική στον Ιατρικό Τουρισμό»

Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας - Νομικός, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Επιστημονικός :«Υπηρεσίες Ιαματικής Ιατρικής & Ευεξίας»

Γιώργος Παξινός, Conjoint Scientia Professor of the School of Medical Sciences, UNSW/Ανταπεστέλλον Μέλος της ΑκαδημίαςΑθηνών

«Άνοια: Νευοψυχολογική αξιολόγηση και πρόγραμμα καθυστέρησης»

Drmed. Βασίλης Παυλιδέλης, ΩΡΛ, Ειδικός Ρινοπλαστικής - Ωτοπλαστικήςκαι Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου, Χειρουργικό Κέντρο “ΑΦΡΟΔΙΤΗ”

«Πλαστική χειρουργική προσώπου: Υγεία & Ομορφιά»

Παύλος Καψαμπέλης, Συντονιστής – Διευθυντής Χειρουργικής Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου

«Δημόσια Νοσοκομεία Τουριστικών Περιοχών & Τουρισμός Υγείας»

Ευγένιος Κουμαντάκης, Καθηγητής, Πρόεδρος ΕΕΑΙ:

«Η Ελλάδα ως κέντρο Τουρισμού Υγείας από την Αρχαιότητα»

Χάρης Βαβουρανάκης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου :«From brain drain... to brain gain…»

Συνδέσεις μέσω Skype

Γεράσιμος Βλασσόπουλος, Ουρολόγος

«Απανταχού Ιθακήσιοι Επιστήμονες Υγείας στο πέρασμα του χρόνου»

Δρ. Ζωή Βλαμάκη, Γενική Χειρουργός & Χειρουργός Στήθους

Γιώργος Κρεατσάς, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας

«Υδροθεραπεία. Πρόληψη μαιευτικών &γυναικολογικών προβλημάτων»

Γεώργιος Ζωγράφος, Καθηγητής Χειρουργικής Αναπληρωτής Πρύτανη Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Διευθυντής Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Γ.Ν.Α. "Ιπποκράτειο"

«Η Συμμετοχή και η Επιρροή των Ελλήνων Επιστημόνων της Διασποράς στα διεθνή fora»

Στέφανος Γερουλάνος, Καθηγητής Χειρουργικής & Ιστορίας της Ιατρικής, Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος

«Ιατρικά Συνέδρια στην Ελλάδα: Υπάρχει ακόμα ελπίς να επιστρέψουν;»

Ronit KochmanHaimov,Pr. Obstetrics & Gynecology Hadassah Hebrew Jerusalem, «Εthics of Fertility treatments across the Border, the Israeli view»

Ελευθερία Κρικέλη, Δ/ντρια Α’ Παθ/κής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Μητέρα

«’Ηλιος, Θάλασσα και Υγεία. Ιατρικά θεραπευτήρια από την αρχαιότητα στο σήμερα»

Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος,

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Πρόεδρος Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών «Επανασυστήνοντας την Ελλάδα και τους Έλληνες»

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, M.D, Ph.D. Director, healthCare cybernetics

«Δημιουργία και Διαχείριση Προορισμών Τουρισμού Υγείας – η Ελλάδα σαν το Διεθνές Πρότυπο»

Ευάγγελος Κεκάτος, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Υγείας & Πρόνοιας Δήμου Κεφαλλονιάς

Θωμάς Ρούσσης, Δήμαρχος Ωρωπού

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

7 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page