top of page
Κώστας Ροδίτης

"Βία κατά της Υγειονομικής Περίθαλψης" - ΔΩΡΕΑΝ online κύκλος μαθημάτων από το Πανεπιστήμι


VIOLENCE AGAINST HEALTHCARE - MASSIVE OPEN ONLINE COURSE (MOOC) UNIVERSITY OF GENEVA (UNIGE) INTERNATIONAL COMMITTEES OF THE RED CROSS AND RED CRESCENT (ICRC)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως ίσως θα ξέρετε, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, οι δομές υγείας και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ανά τον κόσμο, βάλλονται από επιθέσεις και δυσχέρεια στη λειτουργία τους σε συνθήκες συγκρούσεων και πολέμων. Ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος (WMA) έχει αποτελέσει ένα δυνατό σύμμαχο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ICRC) & του προγράμματος "Υγειονομική Περίθαλψη σε Κίνδυνο - HCiD Project", το οποίο αποσκοπεί στην κατάρτιση πρακτικών μέτρων και συστάσεων που μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη από τους πολιτικούς ηγέτες, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους επαγγελματίες υγείας.

Ο WMA έχει συνεργαστεί τελευταία εντατικά με τον ICRC στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, ιδιαίτερα τονίζοντας τις ευθύνες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εν μέσω ένοπλων συρράξεων και άλλων επειγουσών καταστάσεων. Τον Ιούνιο 2015, πολλοί οργανισμοί υγείας τόσο πολιτικοί όσο και στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του WMA, υιοθέτησαν τον - πρώτο στο είδος του - κώδικα δεοντολογίας, τις "Αρχές Δεοντολογίας στην Υγειονομική Περίθαλψη σε Καιρούς Ένοπλων Συγκρούσεων και Άλλων Επειγουσών Καταστάσεων - “Ethical Principles of Health Care in Times of Armed Conflict and Other Emergencies“. Διαβάστε το πλήρες κειμενο.

Η πρωταρχική αρχή δεοντολογίας καθορίζει ότι "Οι αρχές δεοντολογίας στην υγειονομική περίθαλψη ΔΕΝ αλλάζουν σε καιρό ένοπλης σύγκρουσης και άλλη επείγουσα κατάσταση, και παραμένουν οι ίδιες όπως οι αρχές δεοντολογίας σε καιρό ειρήνης".

Ο κύκλος αυτός μαθημάτων δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE), ένα από τα κορυφαία Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, και καλύπτει διάφορες πτυχές, όπως η δεοντολογία, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του υγειονομικού προσωπικού, του προ-νοσοκομειακού προσωπικού, θέματα που άπτονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια των παρόχων περίθαλψης και των ασθενών, καθώς και το ρόλο των κοινοτήτων στην αντιμετώπιση και μείωση των φαινομένων βίας κατά της υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτός ο ΔΩΡΕΑΝ κύκλος μαθημάτων είναι μια ιδανική πρόταση για όλους μας, όσους ενδιαφερόμαστε για την κατανόηση των ζητημάτων που άπτονται της βίας κατά της υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά δε εκείνους που ενδιαφέρονται ή ήδη εργάζονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, στον Ιατρικό ή Στρατιωτικό κλάδο ή στον κλάδο των Κοινωνικών Επιστημών, όπως επίσης και άλλους εμπλεκόμενους που βρίσκονται σε καταστάσεις ένοπλων συρράξεων ή επείγουσες καταστάσεις, όπως στελέχη αρχών και διοίκησης, αστυνομικοί, νομικοί και δικαστικοί και άλλοι φορείς, που έρχονται σε επαφή με το πρόβλημα της βίας κατά της υγειονομικής περίθαλψης.

Δείτε το ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ σήμερα!

Ανακαλύψτε περισσότερες πληροφορίες και ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΝ!

Τα μαθήματα ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017.

Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα, είναι ΔΩΡΕΑΝ και πολύ πολύ χρήσιμο!

16 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page