top of page
  • Δ.Σ.

Αναφορά από τη συμμετοχή του JDN-Hellas στη Γενική Συνέλευση του WMA τον Οκτώβριο 2017 στο Σικάγο τω


Αρ. Πρωτ. 8/2018 Αθήνα, 26 Απριλίου 2018

ΑΝΑΦΟΡΑ

από τη συμμετοχή του Δικτύου Νέων Ιατρών Ελλάδας

στην Ετήσια Σύνοδο των Νέων Ιατρών του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA/JDN), 9-10 Οκτωβρίου 2017 και στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA), Σικάγο, ΗΠΑ, 11-14 Οκτωβρίου 2017.

Οι Νέοι Ιατροί προσέγγισαν το θέμα της Μικροβιακής Αντοχής (ΜΑ) στην Ετήσια Σύνοδό τους στο Σικάγο

Η σύνοδος του Δικτύου Νέων Ιατρών του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA/JDN) για το 2017, η οποία φιλοξενήθηκε από τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο (AMA), πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, Ιλινόις των ΗΠΑ μεταξύ 9-10 Οκτωβρίου 2017. Περί τους 30 νέοι ιατροί από όλες τις 5 ηπείρους συμμετείχαν στη σύνοδο, τις εργασίες της οποίας χαιρέτησε η ηγεσία του WMA, μέσω των Dr. Otmar Kloiber, Γενικού Γραμματέα του WMA, Dr. Ardis Hoven, Προέδρου του Συμβουλίου του WMA, και Dr. Ketan Desai, Προέδρου του WMA.

1η Ημέρα

Η σύνοδος ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Dr. Kloiber, ο οποίος μίλησε εκτενώς για την ιστορία του WMA, τη σύνθεσή των οργάνων διοίκησής του, τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει και τους τομείς δράσεις του. Τόνισε το γεγονός της αναθεώρησης της Διακήρυξης της Γενεύης στη ΓΣ του WMA για το 2017, η οποία λαμβάνει χώρα παράλληλα επίσης στο Σικάγο, εξηγώντας ότι θα λάβει τον υπότιτλο “Η Σύγχρονη Δέσμευση των Ιατρών”, αντί του αρχικώς σχεδιαζόμενου “Ο Σύγχρονος Ιπποκρατικός Όρκος”. Επίσης, απάντησε σε μερικές ερωτήσεις που του απηύθυναν οι συμμετέχοντες, ειδικά περί του τρόπου λειτουργίας του WMA όσον αφορά στην επίβλεψη της εφαρμογής των πολιτικών του στις διάφορες χώρες-μέλη του και του πώς αλληλεπιδρά με άλλους διεθνείς οργανισμούς (π.χ με την IPPNW, την WFME κ.ά.).

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν στη συνέχεια σε σε μικρές ομάδες εργασίας (SWGs) και συζήτησαν εναλλάξ τα ακόλουθα θέματα, υπό το συντονισμό των 3 εκπροσώπων του WMA: 1) Ο ρόλος των γυναικών στα συλλογικά ιατρικά όργανα & στην Παγκόσμια Υγεία (Dr. Ardis Hoven); 2) Ιατρική ηθική και κώδικες δεοντολογίας (Dr. Otmar Kloiber); και 3) Αυτονομία και αυτοέλεγχος των ιατρών (Dr. Ketan Desai). Καθώς το θέμα της Μικροβιακής Αντοχής (ΜΑ) ήταν το κύριο θέμα της συνόδου, ακολούθησε εισαγωγή στην ΜΑ και στην παρούσα κατάσταση όσον αφορά στη ΜΑ παγκοσμίως, από την Dr. Caline Mattar, Πρόεδρο του WMA/JDN.

Ακολούθως, η Dr. Elizabeth Tayler, εκ μέρους του WHO, παρουσίασε το Παγκόσμιο Πλάνο Δράσης του WHO για την ΜΑ μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης. Στην παρουσίασή της, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να στοχεύσουμε στη χρήση αντιβιοτικών τόσο στους ασθενείς όσο και στα εκτρεφόμενα ζώα (One Health concept). Επίσης, κάλεσε τα έθνη να δείξουν αλληλεγγύη και να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση της ΜΑ, σημειώνοντας ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πληγούν περισσότερο, λόγω της έλλειψης υποδομών και της απαραίτητης χρηματοδότησης για πρόσβαση σε νέα φάρμακα και τεχνολογίες που αναπτύσσονται για τη μάχη ενάντια σε πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς. Όσον αφορά στη σχέση μεταξύ της παγκόσμιας επίπτωσης της σήψης και ανάγκης για έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής, και των προκλήσεων της ΜΑ, εξήγησε ότι το σηπτικό σύνδρομο απαιτεί έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών, αλλά και τη γνώση του πότε πρέπει να σταματά κανείς τη χορήγησή τους. Τόνισε πως “πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε αντιβιοτικά, έτσι, για παν ενδεχόμενο”, προσθέτοντας ότι απαιτούνται αποτελεσματικά προγράμματα καθοδήγησης των ιατρών στην ορθή χορήγηση και κατάλληλη συνταγογράφηση αντιβιοτικών στην κλινική πράξη.

Ο Dr. Anthony So (εκ μέρους του ReAct Group), παρουσίασε στρατηγικές προσέγγισης του προβλήματος της ΜΑ, αναφερόμενος στις προκλήσεις στην έρευνα και ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών από τη φαρμακοβιομηχανία, στην επανακατεύθυνση κονδυλίων σε παραμελημένους τομείς έρευνας, σε διακλαδικές συνεργασίες, και σε εναλλακτικές θεραπείες για τις ιογενείς λοιμώξεις. Τόνισε το γεγονός ότι, οι ασθενείς πρέπει επίσης να κατανοήσουν γιατί η ΜΑ είναι σημαντική για την κοινότητα που ζουν και για την υγεία τους.

Ο Dr. Roach, Food Safety Program Director and Food Animal Concerns Trust and Senior Analyst της Keep Antibiotics Working, μίλησε για την ΜΑ εστιάζοντας στη χρήση των αντιβιοτικών στη βιομηχανία εκτροφής ζώων και στις βέλτιστες στρατηγικές μείωσης της ΜΑ. Τόνισε ότι η ΜΑ αποτελεί πρόβλημα που πρέπει να αφορά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των Διεθνών Προτύπων Τροφίμων (π.χ των Codex Alimentarius, WHO, Food and Agriculture Organisation of the U.S. κ.ά.), των Κυβερνήσεων των κρατών (π.χ των Υπουργείων Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά.), και των διαφόρων αλυσίδων εστιατορίων (π.χ McDonalds κ.ά.).

Ο Δρ. Matthew Wellington, Antibiotics Program Director εκ μέρους του U.S. Public Interest Research Group (PIRG) παρουσίασε μεθόδους άσκησης πίεσης σε μεγάλες αλυσίδες παραγωγής κρέατος να κάνουν μικρότερη χρήση αντιβιοτικών. Αναφέρθηκε σε ένα εργαλείο που η ομάδα του δημιούργησε, την “Chain Re- ACTion”, το οποίο βαθμολογεί αλυσίδες εστιατορίων ανάλογα με τις πολιτικές και πρακτικές χρήσης αντιβιοτικών που υιοθετούν. Πρόσθεσε ότι έχουν ήδη συμμάχους τους 40.000 ιατρούς οι οποίοι στηρίζουν προγράμματα καθοδήγησης στη χρήση αντιβιοτικών, μιας και πιστεύουν ακράδαντα στην επιρροή που μπορεί να έχει το ιατρικό επάγγελμα στην κοινή γνώμη. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί κανείς να ανατρέξει στην ιστοσελίδα της οργάνωσής του (www.uspirg.org).

Η Δρ. Ardis Hoven, Πρόεδρος του Συμβουλίου του WMA, ξεκίνησε στη συνέχεια το στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Καθοδήγηση στη Μικροβιακή Αντοχή”. Ο Δρ. Sameer Patel παρουσίασε προσεγγίσεις για να πειστούν οι ιατροί να αλλάξουν τις πρακτικές τους προς μια πιο φιλική κατεύθυνση όσον αφορά στην καταπολέμηση της Μικροβιακής Αντοχής. Έκανε έναν παραλληλισμό με τις προσπάθειες πειθούς των παιδιών να “φάνε τα λαχανικά τους”, μιας και όλοι οι ιατροί γνωρίζουν πως πρέπει να χρησιμοποιούν τα αντιβιοτικά υπεύθυνα, ωστόσο αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν συστηματικά τις ανάλογες πρακτικές. Τα διάφορα προγράμματα καθοδήγησης ποικίλλουν. Ανέφερε πως στις ΗΠΑ, οι κατευθυντήριες οδηγίες από την Εταιρεία Λοιμώξεων των ΗΠΑ, αναφέρονται περισσότερο σε σενάρια νοσηλευομένων ασθενών. Πρότεινε παρεμβάσεις μικρού κόστους, όπως εκπαιδευτικές επισκέψεις και σεμινάρια και ταχείες διαγνωστικές μεθόδους, με στόχο τους εξωτερικούς ασθενείς, ενώ τόνισε τη σημασία των εθνικών συστημάτων επιτήρησης (antimicrobial surveillance), τις κατευθυντήριες οδηγίες του Π.Ο.Υ για τη διαχείριση της Μικροβιακής Αντοχής (με έμφαση στην εκπαίδευση του

πληθυσμού, τη μείωση χρήσης αντιβιοτικών και στη χρήση οικονομικών, υψηλής ποιότητας διαγνωστικών μεθόδων).

Η Δρ. Aparna Bole, Μέλος ΔΣ της “Health Care Without Harm”, Medical Director of Community Integration, και παιδίατρος στο University Hospitals Rainbow Babies and Children’s Hospital του Οχάιο των ΗΠΑ, μίλησε ακολούθως για την εμπειρία της στην εξερεύνηση τρόπων μείωσης της χρήσης κρέατος και στην αύξηση χρήσης “ασφαλούς” κρέατος (πχ κρέατος με ελάχιστη χρήση αντιβιοτικών στην παραγωγή του) στα εστιατόρια και τις καντίνες των νοσοκομείων. Συζήτησε ακόμη για την πρωτοβουλία “Healthcare without Harm”, στην οποία υπηρετεί ως μέλος του ΔΣ της.

Τέλος, ο Δρ. David Wallinga, Senior Health Officer στο NRDC (Natural Resources Defense Council) Health Program, μίλησε για το “Γιατί οι επαγγελματίες υγείας μπορούν, και πρέπει, να βοηθήσουν στη διάσωση των αντιβιοτικών”. Ακολούθησε ανοιχτός διάλογος με τους συμμετέχοντες νέους ιατρούς και τους ομιλητές, με ανταλλαγή στάσεων σχετικά με τις προκλήσεις που εμφανίζει για όλους μας η Μικροβιακή Αντοχή. Τόνισαν την εγκυρότητα της γνώμης του ιατρικού κόσμου ως υποστηρικτή της χρήσης αντιβιοτικών στους ασθενείς τους, στη ζωϊκή παραγωγή και στην αγορά τροφίμων, καθώς και την ανάγκη να πειστούν οι νομοθέτες για το γεγονός πως το οικονομικό όφελος των φαρμακοβιομηχανιών είναι μόνο η μία πλευρά της οικονομικής εξίσωσης.

Μετά, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 5 Ομάδες Εργασίας, οι οποίες ασχολήθηκαν με τα “επόμενα βήματα” για το JDN πάνω στο θέμα της Μικροβιακής Αντοχής, συγκεκριμένα: 1) Νεωτεριστικές Ιδέες για Έρευνα και Ανάπτυξη στην καταπολέμηση της Μικροβιακής Αντοχής (συντονιστής Δρ. Paxton Bach) 2) Επιτήρηση για τη Μικροβιακή Αντοχή (συντονίστρια Δρ. Mariam Parwaiz) 3) Ιατρική Δράση για τα Προγράμματα Καθοδήγησης στη Μικροβιακή Αντοχή (συντονιστής Δρ. Yassen Tcholakov) 4) Ιατρική Βιομηχανία και Μικροβιακή Αντοχή 5) Η προσέγγιση “One Health” και η Μικροβιακή Αντοχή (συντονιστής Δρ. Saahil Vij).

2η Ημέρα

Η 2η ημέρα της Συνόδου ξεκίνησε με τις Εκλογές του JDN για την Ομάδα Διοίκησης 2017-2018. Η εφορευτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Dr. Paxton Bach, Dr. Maki Okamoto, και Dr. Nauman Malik, εξήγησε τη διαδικασία στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με την επίσημη Οδηγία του WMA για τις Εκλογές του JDN, που 1η φορά τεθηκε σε εφαρμογή. Οι υποψήφιοι είχαν 3 λεπτά να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους, είτε μέσω φυσικής παρουσίας είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ δέχθηκαν ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες. Κατοπιν οι συμμετέχοντες Νέοι Ιατροί ψήφισαν με μυστική ψηφοφορία. Τα αποτελέσματα ήσαν τα εξής:

2017-2018 JDN Management Team: • Chair: Dr. Caline Mattar • Deputy Chair: Dr. Chukwuma Oraegbunam • Secretary: Dr. Kostas Roditis • Socio-Medical Affairs Officer: Dr. Yassen Tcholakov • Education Director: Dr. Audrey Fontaine • Medical Ethics Officer: Dr. Sydney Mukuka • Membership Director: Dr. Chiaki Mishima • Communications Director: Dr. Chibuzo Ndiokwelu • Publications Director: Dr. Kazuhiro Abe • Immediate Past Chair: Dr. Ahmet Murt • Immediate Past Deputy Chair: Dr. Paxton Bach

Ακολούθησε η συνεδρία “Έρευνα στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση των ιατρών”, κατά την οποία, ο Καθηγητής David Gordon, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ιατρική Εκπαίδευση - WFME, παρουσίασε την εισήγησή του για το θέμα, με προεδρείο τον τέως πρόεδρο του JDN, Δρ. Ahmet Murt.

Μετά, ο Δρ. Joe Hayman, παρουσίασε νέα και εξελίξεις από την Ομάδα των Συνδεδεμένων Μελών του WMA για την επερχόμενη ΓΣ του Συλλόγου, απαντώντας και σχετικές ερωτήσεις από το ακροατήριο όσον αφορά στα προνόμια της εγγραφής ως συνδεδεμένο Μέλος.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα συζήτηση με τη μορφή “Ideas Cafe”, κατά την οποία οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 5 ομάδες εργασίας, που συνεδρίασαν ανά 10 λεπτά της ώρας πάνω στα εξής θέματα: 1) JDN working groups terms of reference (συντονισμός Δρ. Yassen Tcholakov) 2) Next steps for the JDN and strategic planning (συντονισμός Δρ. Paxton Bach) 3) How to increase the added value of JDN membership (συντονισμός Δρ. Chiaki Mishima) 4) JDN working conditions (συντονισμός Δρ. Mariam Parwaiz) και 5) International Hippocratic Oath new project proposal (συντονισμός κ. Κωνσταντίνος Ροδίτης).

Ακολούθησε συζήτηση για “Νέες Ιδέες”, με δύο παρουσιάσεις: 1) Global Database on PGME (Από τον Δρ. Jean-Marc Bourque) και 2) International medical graduates reciting the Hippocratic Oath in Kos, Greece (Από τον κ. Κωνσταντίνο Ροδίτη).

Με συντονιστές δύο εκ των ιδρυτικών μελών του JDN, τους Δρ. Xaviour Walker, τέως πρόεδρο του JDN και Δρ. Lawrence Loh, τέως Αντιπρόεδρο του JDN, ακολούθησε παρουσίαση για την 7χρονη ιστορία του JDN. Από τις αρχικές διαβουλεύσεις στην Οσάκα της Ιαπωνίας το Μάρτιο του 2007 μέχρι την επίσημη ίδρυσή του στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης το 2010, το JDN ισχυροποίησε την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μεταξύ νέων ιατρών από όλες τις ηπείρους, παρέχοντας ουσιαστική συμβολή στη χάραξη πολιτικής του WMA.

Στρογγυλή τράπεζα στη συνέχεια με θέμα “Συλλογική Δράση των Ιατρών, Εκπαίδευση & Ευεξία” και ομιλητές τους Καθ. David Gordon (WFME), Δρ. Armin Ehl (Marburger Bund, German Association of salaried doctors), και Δρ. Kimberly Williams (JDN member, past Chair of Resident Doctors of Canada, RDoC) ασχολήθηκε με τα θέματα της συλλογικής συνδικαλιστικής δράσης των ιατρών και της ευεξίας, ασφάλειας στην εργασία & ψυχικής υγείας των ιατρών. Αρχικά, ο Καθηγητής Gordon παρουσίασε το πως έχει η μεταπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση σε διάφορες περιοχές του κόσμου, κάνοντας χρήση ως παραδειγμάτων της Δανίας, της Φινλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ταυτοχρόνως αναφέροντας το τρέχον έργο της WFME στην επίτευξη ομοιομορφίας στην μεταπτυχιακή εκπαίδευση παγκοσμίως.

Τόνισε τη σημασία της πιστοποίησης των ιατρικών σχολών καθώς και της αξιολόγησης των ειδικευμένων ιατρών (εξετάσεις ειδικότητας). Στη συνέχεια, ο Δρ. Ehl περιέγραψε τις συλλογικές δράσεις του Marburger Bund στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τα ωράρια εργασίας και της εξασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των ιατρών. Έδωσε έμφαση στις σωματειακές πολιτικές, στις νομικές και τα προαπαιτούμενα για τη συλλογική δράση των ιατρών, ενώ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των προηγηθέντων προσφάτων παν-Γερμανικών ιατρικών απεργιών. Ακόμη, πρόσθεσε πως προσφάτως διεξήχθη στη χώρα του, το 1ο Διεθνές Συνέδριο Εργασιακών Ιατρικών Σωματείων. Τέλος, η Δρ. Williams μίλησε για τη σημασία της Ευεξίας των ιατρών. Στην επιτροπή ειδικευομένων του Καναδά, RDoC, δίνουν εμφαση στην ευεξία, συμπεριλαμβανομένων του συνδρόμου εξουθένωσης και κόπωσης των ιατρών, στις διάφορες δράσεις που διοργανώνουν. Ακόμη, παρουσίασε το ειδικό πρόγραμμα “ανθεκτικότητας” που διεξάγουν, ειδικά σχεδιασμένο για τους ειδικευόμενους ιατρούς, και την Big Four+ concept για τη βελτίωση της ευεξίας των ιατρών.

Σε ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε, ο Καθ. Gordon περιέγραψε τα προγράμματα σπουδών βασισμένα στις δεξιότητες, τα οποία αποσκοπούν στη δημιουργία εκπαιδευμένων ιατρών με ναι μεν τις βασικές θεωρητικές γνώσεις, αλλά και με τα εφόδια για τη σύγχρονη άσκηση της ιατρικής, σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Ο Δρ. Ehl συνέστησε, πως ως υποστηρικτές των δικαιωμάτων τους, οι ιατροί πρέπει διαρκώς να εκπαιδεύουν την κοινωνία “διηγόμενοι” τις εμπειρίες τους στο χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας. Επίσης τόνισε πως τα ποσοστά γυναικών στο Marburger Bund έφθασαν το 55%, και έτσι προωθούνται πολιτικές για την εργασία & την οικογένεια, και την ημιαπασχόληση και μερική απασχόληση των ιατρών στη Γερμανία. Η Δρ. Williams κλείνοντας, ανέφερε παραδείγματα πώς το JDN θα μπορούσε να ενεργοποιήσει πολιτικές ευεξίας των ιατρών, μετατρέποντας τις υπάρχουσες πολιτικές σε δράση σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ως κατακλείδα της 2ήμερης Συνόδου, ο Δρ. Paxton Bach, απερχόμενος Αντιπρόεδρος του JDN, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα των προηγούμενων 2 ημερών της Ετήσιας Συνόδου των Νέων Ιατρών για το 2017, ζητώντας από τον καθένα μας να αναλογιστούμε τις παρουσιάσεις και τις ανοιχτές συζητήσεις που έλαβαν χώρα και να σκεφθούμε τρόπους να εφαρμόσουμε καλύτερα τις γνώσεις που αποκτήθηκαν τόσο στις χώρες μας, επιστρέφοντας πίσω, όσο και για τις μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των μελών του JDN.

3η-7η Ημέρα - Κυρίως Γενική Συνέλευση Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου

Επίσημη Σύνοψη Πεπραγμένων

2017 General Assembly in Chicago, 11-14 October 2017

With your help and enthusiasm our 2017 General Assembly in Chicago was a great success. We are proud to have Dr Yoshitake Yokokura from Japan as our new President for the period 2017-2018. We are most grateful to our outgoing President Dr Ketan Desai from India for his prominent work as President 2016-2017, the guidance and friendship he has given to us. Dr Ketan Desai will remain active as Immediate-Past President for the next year. We have important new policies and as well as some revisions of existing policies that have been updated to reflect the latest consensus opinions of the global profession.

Please find the list of adopted policies from this meeting and these are available at the WMA website (https://www.wma.net/policy/):

  1. WMA Declaration of Malta on Hunger Strikers(revised)

  2. WMA Declaration on Alcohol(revised)

  3. WMA Statement on Access to Health Care(revised)

  4. WMA Statement on Boxing (revised)

  5. WMA Statement on Child Abuse(revised)

  6. WMA Statement on Epidemics and Pandemics

  7. WMA Statement on Fair Medical Trade

  8. WMA Statement on Medical Ethics in the Event of Disasters(revised)

  9. WMA Statement on the Role of Physicians in Preventing Exploitation in Adoption Practices

  10. WMA Statement on Water and Health(revised)

  11. WMA Resolution on Medical Assistance in Air Travel(revised)

  12. WMA Resolution on Prohibition of Forced Anal Examinations to Substantiate Same-Sex Sexual Activity

  13. WMA Resolution on Tuberculosis(revised)

Eight press releases were issued since 13 October 2017. Please visit https://www.wma.net/news-press/press-releases/!

These are strong policies and we encourage you to promulgate them actively among your membership. We hope that your organizational leadership and your membership will discuss them and use them as guidance resources in the development of your national policies and apply their principles in your daily work as physicians serving your patients.

The next meetings the WMA organizes from are as below and you may find them on our website (https://www.wma.net/what-we-do/events/) and webcal-WMA Event Calendar: • World Health ProfessionsRegulation Conference 2018, 19-20 May, Geneva • Members of Council and guests are advised that the WHO World Health Assembly opens on Monday, 21 May 2018 in Geneva. • WMA Medical Ethics Conference, 1-4 October 2018, Reykjavik, Iceland • 69th WMA General Assembly and 210 th /211 th Council Sessions, 3-6 October 2018, Reykjavik, Iceland

2 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page