top of page
  • Δ.Σ.

Πανελλαδική έρευνα του JDN-Hellas αποκαλύπτει τις απόψεις των νέων ιατρών της χώρας για την εργασιακ


Η υγεία και η ευεξία των ιατρών περιλαμβάνει εξίσου σημαντικούς βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες υγείας. Για την διατήρηση ιδανικής ευεξίας και ικανοποίησης από την εργασία, οι ιατροί πρέπει να επιτυγχάνουν μια ισορροπία ανάμεσα στις επαγγελματικές ιατρικές τους υποχρεώσεις και στην προσωπική τους ζωή. Έχουν δικαίωμα να εργάζονται σε υγιείς χώρους εργασίας, απελευθερωμένους από κάθε μορφή βίας και παρενόχλησης και με ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Οι απόψεις και οι αντιλήψεις των νέων ιατρών της Ελλάδας σχετικά με την ικανοποίηση που αντλούν από το εργασιακό τους περιβάλλον, κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αποτυπώνονται στην πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε το Δίκτυο Νέων Ιατρών Ελλάδας μεταξύ 2014-2018, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Επιστημονικά Χρονικά - Scientific Chronicles”, Τόμος 24, Τεύχος 1, 2019, σελ. 72-96. Εννέα παράμετροι μελετήθηκαν: Αμοιβές, Εξέλιξη, Επίβλεψη, Πρόσθετες Παροχές, Ενδεχόμενες Ανταμοιβές, Εργασιακή Διαδικασία, Συνεργάτες, Φύση Εργασίας και Επικοινωνία. Στην έρευνα συμμετείχαν 113 νέοι ιατροί, 52 (46%) άνδρες και 61 (54%) γυναίκες, μέσης ηλικίας 33,4 ετών. Το συνολικό JSS Score ήταν 100,4/216 (δυσαρεστημένοι) με τις γυναίκες (97,1/216) να εκφράζουν περισσότερη δυσαρέσκεια από τους άνδρες (104,3/216). Ικανοποιημένοι αισθάνονται μόνο με τη φύση της εργασίας τους (16,5/24) με τις γυναίκες περισσότερο ικανοποιημένες (16,7/24) από τους άνδρες (16,3/24).

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι Έλληνες ιατροί σήμερα στην Ελλάδα περιγράφονται στην παρούσα έρευνα με ιδιαίτερα μελανά χρώματα. Πλήττονται από τη γραφειοκρατία, που οδηγεί σε μικρότερη αποδοτικότητα, ενώ προβληματικές εμφανίζονται οι σχέσεις τους με συναδέλφους και προϊσταμένους. Απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της υγείας και δικαιότεροι μισθοί, ιδιαίτερα σε καιρούς οικονομικής κρίσης, καθώς η υγεία είναι ζωτικής σημασίας για μια σταθερή κοινωνία και η δημόσια υγεία του πληθυσμού είναι το αποτέλεσμα των σκληρά εργαζομένων, νέων ιατρών της χώρας.

4 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page