top of page
  • Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Αναθεώρηση Κώδικα Ηθικής των Ιατρών


Μια προτεινόμενη αναθεώρηση του διεθνούς κώδικα που διέπει τα καθήκοντα των ιατρών δημοσιεύθηκε σήμερα από τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο.


Το προσχέδιο του κειμένου, του Διεθνή Κώδικα Ιατρικής Ηθικής, έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του WMA για δημόσια διαβούλευση διάρκειας ενός μηνός. Περιγράφει μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του κώδικα, στην οποία περιγράφονται τα καθήκοντα των ιατρών έναντι των ασθενών τους, άλλων ιατρών, επαγγελματιών υγείας και της κοινωνίας στο σύνολό της.


Ο κώδικας εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 1949 και τροποποιήθηκε τρεις φορές, πιο πρόσφατα το 2006. Τώρα, σε μια μεγάλη αναθεώρηση, προστέθηκαν νέες ρήτρες που αφορούν τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, τη διαφήμιση, την τηλεϊατρική και τις υποχρεώσεις του γιατρού προς το περιβάλλον.


Και για πρώτη φορά περιλαμβάνει το ζήτημα της ανισότητας στην υγεία, δηλώνοντας ότι «Οι γιατροί πρέπει να υποστηρίζουν δίκαιη και δίκαιη παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία και τη φροντίδα, τους καθοριστικούς παράγοντες αυτών των ανισοτήτων, καθώς και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ασθενών και των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας. »


Το προτεινόμενο προσχέδιο αναφέρεται επίσης στην υποχρέωση του ιατρού να διασφαλίζει τη συνέχεια της περίθαλψης σε περιπτώσεις αντίρρησης συνείδησης, πιθανώς μέσω παραπομπής σε άλλο εξειδικευμένο ιατρό. Ωστόσο, αυτή η διάταξη πρόκειται να συζητηθεί λεπτομερέστερα σε μια ειδική συνάντηση WMA αργότερα αυτό το έτος ή τον επόμενο χρόνο.


Ο Γερμανός γιατρός Δρ Ramin Parsa-Parsi είναι επικεφαλής της διεθνούς ομάδας εργασίας που έχει ήδη περάσει αρκετά χρόνια δουλεύοντας στην αναθεωρημένη έκδοση.


Ο Πρόεδρος της WMA, Δρ David Barbe, δήλωσε: «Εκσυγχρονίσαμε τη γλώσσα, την κάναμε πιο ουδέτερη ως προς το φύλο και πιο περιεκτική. Στόχος μας ήταν να εκπονήσουμε ένα προσχέδιο που να είναι πιο συμβατό με τη νέα ή πρόσφατα αναθεωρημένη πολιτική της WMA, όπως η Διακήρυξη της Γενεύης: Η Υπόσχεση του Ιατρού.


«Καλούμε τώρα το κοινό, όλους τους εμπειρογνώμονες και τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν σχόλια σχετικά με αυτό το σχέδιο έκδοσης μέσω email στη γραμματεία του WMA στη διεύθυνση icome@wma.net το αργότερο στις 28 Μαΐου του τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια, η ομάδα εργασίας θα εξετάσει όλες τις προτάσεις προτού δημιουργήσει ένα νέο προσχέδιο κώδικα. »


Η δημοσίευση αυτού του σχεδίου έρχεται καθώς έχει υπογραφεί ένα νέο μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου και της Διεθνούς Επιτροπής Βιοηθικής (ICB). Οι δύο οργανισμοί συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τα υψηλά πρότυπα βιοηθικής, ιατρικής ηθικής και εκπαίδευσης στον τομέα της υγείας. Το ICB είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που βασίζεται σε ένα διεθνές δίκτυο με σήμερα περισσότερες από 240 αντιπροσωπείες σε πέντε ηπείρους.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page