top of page
  • Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Νέα νομοθεσία στην Αλβανία περιορίζει δραστικά την ελεύθερη μετακίνηση των νέων ιατρών

Επιδιώκοντας να ανακόψει τη φυγή των νέων γιατρών της, η Αλβανία θέσπισε νόμο που υποχρεώνει τους πρόσφατους πτυχιούχους ιατρικής να εργάζονται στη χώρα τους έως και πέντε χρόνια ή μέχρι να εξοφλήσουν τα δίδακτρά τους.



Ως μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, η βαλκανική χώρα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας στη Γερμανία ή την Ιταλία, όπου πολλοί νέοι Αλβανοί γιατροί μετακινούνται για εργασία.


Από τότε που ο νόμος τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, οι φοιτητές ιατρικής ζητούν την κατάργησή του. Έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες έξω από το υπουργείο Παιδείας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Τιράνων.


Χαρακτηρίζουν τη νομοθεσία «αντισυνταγματική» και υποστηρίζουν ότι παραβιάζει βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με την ελευθερία μετακίνησης. Λένε επίσης ότι τους στερεί την ευκαιρία να αναπτύξουν την εκπαίδευσή τους στο εξωτερικό.


Οι φοιτητές έχουν προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο και η απόφασή του αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.


«Ο νέος νόμος παραβιάζει το δικαίωμα των φοιτητών να επιλέγουν ελεύθερα πού θέλουν να εργαστούν», δήλωσε στο AFP ο πενταετής φοιτητής Ρεάντ Κούλαϊ.


«Οι φοιτητές όχι μόνο που δεν έχουν κίνητρο να παραμείνουν στην Αλβανία, αλλά δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να μείνουν», δήλωσε ο Κούλαϊ, περιτριγυρισμένος από τους συμφοιτητές του έξω από την Ιατρική Σχολή των Τιράνων.


Ενώ η Γερμανία έχει 4,5 γιατρούς για κάθε 1.000 κατοίκους, η Αλβανία έχει μόλις 1,9, μία από τις χαμηλότερες αναλογίες στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.


Την τελευταία δεκαετία πάνω από 3.000 γιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την ομοσπονδία των Αλβανών γιατρών στην Ευρώπη. Τουλάχιστον 1.000 από αυτούς εργάζονται στη Γερμανία.


«Πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα», προειδοποίησε ο οφθαλμίατρος Παϊτίμ Λουτάι, ο οποίος επέστρεψε στην Αλβανία μετά από ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Παρίσι.


Πιστεύει ότι το σύστημα εκπαίδευσης πρέπει να βελτιωθεί, με την ένταξη των τελειόφοιτων φοιτητών στον τομέα της δημόσιας υγείας.


Άλλα ιατρικά επαγγέλματα αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με τουλάχιστον 16.000 νοσηλευτές και εργαζόμενοι στον τομέα της φροντίδας να έχουν εγκαταλείψει την Αλβανία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την εθνική ένωση νοσηλευτών.


bottom of page