top of page
  • Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Νέοι γιατροί: Από την Παράδοση στη Μετάβαση. Έρευνα του EJD για την κρίση στο υγειονομικό προσωπικό

Οι νέοι γιατροί αγωνίζονται με υπερβολικό φόρτο εργασίας λόγω της αυξανόμενης ζήτησης των συστημάτων υγείας από τους πολίτες, απότοκο της γήρανσης του πληθυσμού.



Άγχος, κατάθλιψη και επαγγελματική εξουθένωση εκδηλώνουν οι νέοι γιατροί της Ευρώπης, ζητώντας άμεσα τη λήψη μέτρων που θα τους διασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, χωρίς αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και την προσωπική τους ζωή.


Ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Νέων Ιατρών (EJD), σε συνεργασία με τον οργανισμό APLICA, διεξήγαγε μια ποιοτική μελέτη για να διερευνήσει τις εργασιακές εμπειρίες των νέων ιατρών στην Ευρώπη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τον Ιανουάριο 2023 έως τον Ιούνιο του 2023 και όπως φάνηκε, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες των χωρών, οι νέοι γιατροί σε όλη την Ευρώπη μοιράζονται μια αίσθηση ανησυχίας και δυσαρέσκειας για τη δουλειά τους.



Ειδικότερα, οι νέοι γιατροί «παλεύουν» με υπερβολικό φόρτο εργασίας λόγω της αυξανόμενης ζήτησης των συστημάτων υγείας από τους πολίτες. Ο χειρισμός περισσότερων ασθενών σε σχέση με ό,τι είναι εφικτό μπορεί να τους αναγκάσει να λάβουν βιαστικές αποφάσεις, συχνά χωρίς επαρκή εποπτεία ή προβληματισμό, όπως επισημαίνεται στην έκθεση. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τη σχετική απειρία τους, δημιουργεί ανασφάλεια σχετικά με την ποιότητα της φροντίδας που παρέχουν. Πολλοί αισθάνονται ότι δεν μπορούν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα των ασθενών, γεγονός που τους οδηγεί σε έντονη απογοήτευση.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι νέοι γιατροί εκφράζουν θέληση να κάνουν καλά τη δουλειά τους και έχουν μεγάλες προσδοκίες για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία. Παρ’ όλα αυτά, σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τη συναισθηματική τους κατάσταση, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ένα πλήθος αρνητικών συναισθημάτων. Η κούραση (συμπεριλαμβανομένης της εξάντλησης), η απογοήτευση, η ανασφάλεια, το άγχος και το πίεση ξεχωρίζουν ως τα συναισθήματα που επαναλαμβάνονται συχνότερα από τους ερωτηθέντες.


«Έχουμε έναν από τους τρεις ειδικευόμενους γιατρούς με κατάθλιψη. Το 60% έχει άγχος. Έχουμε 60% εξουθένωση κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών ετών και έχουμε τρεις φορές περισσότερες αυτοκτονίες στους νέους γιατρούς σε σχέση με άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας», αναφέρει η μαρτυρία νέου γιατρού που περιλαμβάνεται στην έκθεση.


bottom of page