top of page
  • Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Οι Ευρωπαίοι Νέοι Ιατροί ζητούν άμεση δράση για πρόληψη της κατάρρευσης της υγειονομικής περίθαλψης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11 Νοεμβρίου 2022

Η υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Οι νέοι γιατροί στην Ευρώπη καλούνται να παράσχουν ασφαλή υγειονομική περίθαλψη σε συστήματα που είναι υποχρηματοδοτούμενα, υποστελεχωμένα και με έλλειψη πόρων.


Η ζήτηση για υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς υπό τη σκιά μιας άνευ προηγουμένου πανδημίας, ενός πολέμου στην Ευρώπη και της επακόλουθης οικονομικής ύφεσης. Οι νέοι γιατροί και το εργατικό δυναμικό της υγείας υφίστανται ηθική, σωματική, και επαγγελματική εξουθένωση, ενώ αγωνίζονται να παρέχουν τη φροντίδα που χρειάζονται οι ασθενείς τους. Οι Ευρωπαίοι Νέοι Ιατροί - European Junior Doctors Association (EJD), απαιτούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα για την επείγουσα αντιμετώπιση αυτής της κρίσης προτού προκληθεί αμετάκλητη ζημιά στο κοινωνικό σύνολο.

Η παρούσα κατάσταση δεν είναι κάτι το καινούριο. ́Ηταν και προβλέψιμη και αποτρέψιμη. Ακόμη και πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 το 2020, οι νέοι γιατροί σε όλη την Ευρώπη προειδοποιούσαν για την απουσία επαρκούς προγραμματισμού για το ιατρικό ανθρώπινο δυναμικό, τις οδυνηρές συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας και τις συνέπειες στην ευημερία τους και τη φροντίδα των ασθενών τους. Οι νέοι γιατροί σε όλη την Ευρώπη είναι αντιμέτωποι με υπερβολικές ώρες και φόρτο εργασίας, έλλειψη ανάπαυσης κατά τη διάρκεια και μεταξύ των εφημεριών, έλλειψη ευκαιριών εκπαίδευσης και εκτεταμένη βία στο χώρο εργασίας τους. Τα ανησυχητικά αυξανόμενα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί νέοι γιατροί να αποχωρήσουν από την εργασία τους ή να σκέφτονται να εγκαταλείψουν την Ιατρική. Το ιατρικό ανθρώπινο δυναμικό ευρισκόμενο αντιμέτωπο με αυξανόμενες απαιτήσεις υγειονομικής περίθαλψης, συνεχίζει να τρέφει αυτόν τον φαύλο κύκλο. Δυόμισι χρόνια αργότερα όλα αυτά τα ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα, και η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέες σύνθετες προκλήσεις, ιδίως την οικονομική ύφεση και την ενεργειακή κρίση: η τέλεια καταιγίδα για την κατάρρευση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη.

Ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος των Νέων Ιατρών (EJD) θα ασχοληθεί με την κρίση του ανθρώπινου δυναμικού της Ευρώπης στον τομέα της υγείας στη Γενική του Συνέλευση αυτή την εβδομάδα στη Νορβηγία. Το EJD καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν παρόμοια επείγουσα δράση για να αποτραπεί η επικείμενη κατάρρευση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη.

«Οι νέοι γιατροί είναι ο θεμέλιος λίθος για τη φροντίδα των ασθενών στην Ευρώπη. Παρά την επιθυμία μας να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς μας, το τρέχον εργασιακό περιβάλλον μας εμποδίζει να την προσφέρουμε. Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία πρέπει να σηκώσουν ανάστημα, να αναλάβουν την ευθύνη και να αντιμετωπίσουν το πλήθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς στην Ευρώπη», αναφέρει ο Mathias Koerner, Πρόεδρος του EJD.

«Οι νέοι γιατροί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη και πρέπει να ακουστούν, εάν αναμένεται να παρέχουμε υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον. Απαιτούμε μια αλλαγή παραδείγματος στην υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη», είπε η Kristin Kornelia Utne, Πρόεδρος του Νορβηγικού Συλλόγου Νέων Ιατρών. Ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος των Νέων Ιατρών (EJD) εκπροσωπεί περισσότερους από 300.000 νέους ιατρούς στην Ευρώπη. Υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Νέων Ιατρών, τη βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και τη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών. www.juniordoctors.eu

bottom of page