top of page
  • Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Συμπεράσματα Γενικής Συνέλευσης WMA, Βερολίνο 5-8 Οκτωβρίου 2022 - Εκλογή της Lujain Alqodmani

10 Οκτωβρίου 2022


Αντιπρόσωποι από 57 εθνικούς ιατρικούς συλλόγους από όλο τον κόσμο παρευρέθηκαν στην ετήσια Γενική Συνέλευση του WMA από τις 5 έως τις 8 Οκτωβρίου.


Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν:


Ουκρανία

Οι εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στους συναδέλφους ιατρούς στην Ουκρανία και καταδίκασαν τους βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού εναντίον Ουκρανών αμάχων και νοσοκομείων, παραβιάζοντας την ιατρική ουδετερότητα στις ζώνες συγκρούσεων.

Κάλεσαν για τερματισμό των εχθροπραξιών και προέτρεψαν όλα τα μέρη να διασφαλίσουν ότι η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη θα είναι εγγυημένη σε όλα τα θύματα, πολιτικούς ή στρατιωτικούς, χωρίς διάκριση. Κάλεσαν επίσης τη διεθνή κοινότητα και τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν όλους όσους έχουν εκτοπιστεί λόγω της σύγκρουσης.


Ιράν

Η Συνέλευση εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τις αναφορές για βία κατά διαδηλωτών στο Ιράν, όπου πολλοί άνθρωποι φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους, πολλοί περισσότεροι λέγεται ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση και ιατρικά οχήματα έχουν καταχραστεί από τις ιρανικές αρχές για να οδηγήσουν τους διαδηλωτές σε κράτηση. Οι αντιπρόσωποι προέτρεψαν τις ιρανικές αρχές να τηρήσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ειρηνική διαδήλωση, να σέβονται την αυτονομία των γιατρών και ιδίως το ηθικό τους καθήκον να παρέχουν περίθαλψη σε οποιονδήποτε βάσει της ιατρικής ανάγκης και μόνο και να διασφαλίσουν ότι ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούνται μόνο για σκοπούς υγειονομικής περίθαλψης.


Ηθική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Συμφωνήθηκαν νέες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες αναφέρουν ότι οι ιατροί θα πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε ακατάλληλη χρήση των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, όπως επιπόλαιες, ασυναίσθητες συμπεριφορές ή χαλαρές απόψεις για ιατρικά θέματα. Οι εκπρόσωποι προέτρεψαν τους εθνικούς ιατρικούς συλλόγους να εκπονήσουν κατευθυντήριες γραμμές για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, και της προώθησης της ψευδοεπιστήμης και της ψευδο-θεραπείας, τα οποία όλα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία των ασθενών και των κοινοτήτων.


Η χρήση της τηλε-υγείας

Η Συνέλευση εξέδωσε προειδοποίηση προς τους ασθενείς και τους γιατρούς να είναι προσεκτικοί στη χρήση της ψηφιακής υγείας και να προσέχουν τους πιθανούς κινδύνους. Ενέκρινε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τους ιατρούς, λέγοντας ότι η σε μεγάλο βαθμό άναρχη αύξηση του αριθμού και της ποικιλίας των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια των ασθενών και ηθικές προεκτάσεις. Οι κατευθυντήριες γραμμές καθιστούν σαφές ότι «η διαβούλευση πρόσωπο με πρόσωπο πρέπει να είναι το χρυσό πρότυπο όταν απαιτείται φυσική εξέταση για να τεθεί μια διάγνωση ή όπου υπάρχει επιθυμία εκ μέρους του ιατρού ή του ασθενούς να επικοινωνήσει αυτοπροσώπως».


Νέοι Πρόεδροι

Ο Δρ Osahon Enabulele, πρώην Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νιγηρίας, τοποθετήθηκε ως ο 73ος Πρόεδρος του WMA για το 2022-23.

Η Δρ. Lujain Alqodmani, κορυφαίος γιατρός δημόσιας υγείας από το Κουβέιτ, εξελέγη χωρίς αντίπαλο ως η επόμενη Πρόεδρος του WMA. Είναι η πρώτη ιατρός από Αραβική χώρα που εκλέγεται Πρόεδρος και θα αναλάβει τη θέση της στη Γενική Συνέλευση του WMA στο Κιγκάλι της Ρουάντα τον Οκτώβριο του 2023.


Η Δρ. Lujain Alqodmani ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τον WMA ως νέα ιατρός, συμμετέχοντας ενεργά στο Δίκτυο Νέων Ιατρών του Συλλόγου, και είχε πρωτοστατήσει στις διαβουλεύσεις για τη σύνταξη πολιτικών του WMA πάνω στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Υγεία.


Ο Δρ. Tohru Kakuta (Ιαπωνία) εξελέγη χωρίς αντίπαλο ως Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του WMA.

Ο Δρ Jacques de Haller, Πρόεδρος της Ελβετικής Ένωσης Γενικών Ιατρών και πρώην Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαίων Ιατρών (CPME), εξελέγη Πρόεδρος των Συνδεδεμένων Μελών (Associate Members).


Άλλες Πολιτικές

Άλλες πολιτικές που εγκρίθηκαν από τη Συνέλευση περιλαμβάνουν καθοδήγηση σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος ηλικιωμένων, ιατρούς που θεραπεύουν τους συγγενείς τους, τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, περίθαλψη σε συνθήκες φυλάκισης και την αντιμετώπιση της φυματίωσης και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν βρίσκονται στον ιστότοπο του WMA: www wma.net


bottom of page