top of page
  • Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Η ισότητα των φύλων στο χώρο της υγείας είναι υψίστης σημασίας - Δρ. Λουζέιν ΑλΚοντμάνι


Η ισότητα των φύλων στην υγειονομική περίθαλψη δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά μια αναγκαιότητα. Είναι αναπόσπαστο μέρος της εξασφάλισης της υγείας και της ευημερίας όλων των ατόμων, χωρίς να αφήνει πίσω κανέναν, δήλωσε σήμερα η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, αναλαμβάνοντας καθήκοντα.


Η Δρ. Λουζέιν ΑλΚοντμάνι, πρώην ηγετική φυσιογνωμία του Παγκοσμίου Δικτύου Νέων Ιατρών του WMA (JDN-WMA) και Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του Ιατρικού Συλλόγου του Κουβέιτ, στον εναρκτήριό της λόγο στη Γενική Συνέλευση του WMA στο Κιγκάλι, υπογράμμισε τις εμφανείς έμφυλες ανισότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στην υγειονομική περίθαλψη παγκοσμίως.


Κατέδειξε την σοκαριστικό ανισορροπία στον εμβολιασμό κατά της COVID-19, όπου ορισμένες χώρες είδαν μόνο μία γυναίκα να εμβολιάζεται για κάθε τρεις άνδρες. Η Πρόεδρος τόνισε ότι αυτή η ανισότητα επεκτείνεται πέρα ​​από τον εμβολιασμό στη μητρική υγειονομική περίθαλψη, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν όλες οι γυναίκες πρόσβαση στην ποιοτική περίθαλψη που λαμβάνουν οι προνομιούχοι.


Επιπλέον, η Δρ. ΑλΚοντμάνι προσέλκυσε την προσοχή στις ευρύτερες επιπτώσεις των έμφυλων ανισοτήτων, όπως ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων των γυναικών, η περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα κορίτσια και ο γάμος παιδιών. Επέμεινε ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο ένα ηθικό καθήκον, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της καθολικής κάλυψης της υγείας και την αντιμετώπιση των κοινωνικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία αποτελεσματικά.


Άλλα βασικά θέματα επικέντρωσης που προτείνονται στους ηγέτες των ιατρών από την νέα Πρόεδρο περιλαμβάνουν το πλαίσιο των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, τον μετασχηματισμό των συστημάτων διατροφής, την επίτευξη της Παγκόσμιας Κάλυψης της Υγείας, τις ηθικές επιπτώσεις των αναδυόμενων τεχνολογιών στην ιατρική και τον ζωτικό

ρόλο των νέων στην ηγεσία της υγείας.


Το πλήρες κείμενο της εναρκτήριας πανηγυρικής ομιλίας της μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

bottom of page