top of page
  • Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Κείμενο θέσεων EJD για την επαγγελματική εξουθένωση και τη ψυχοκοινωνική ευημερία των ιατρών

Ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Νέων Ιατρών (EJD) εξέδωσε κείμενο στο οποίο οι 24 χώρες μέλη του εκφράζουν τις θέσεις τους για το φαινόμενο burnout - της επαγγελματικής εξουθένωσης και την ψυχοκοινωνική ευημερία των ιατρών και παρουσιάζουν προτάσεις για άμεση λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση του προβλήματος.



Στο κείμενο, το οποίο υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του EJD στις 27 Μαϊου 2023 στη Ρίγα της Λετονίας, καλούνται όλες οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις να αναγνωρίσουν την εξαιρετικά ευάλωτη θέση των Νέων Ιατρών στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και να αναλάβουν την ευθύνη της ψυχοκοινωνικής τους ευημερίας.


Για το σκοπό αυτό είναι σημαντικό να αναπτυχθούν δείκτες και να συλλεχθούν πληροφορίες για τον ψυχοκοινωνικό κίνδυνο σε επίπεδο χώρας, περιοχής, ιδρύματος και προγραμμάτων σπουδών στην ιατρική ειδικότητα. Οι διαχειριστές και το προσωπικό θα πρέπει να έχουν ειδική εκπαίδευση για τη βελτίωση της επαγγελματικής ευημερίας.


Δεν υπάρχει λύση που να ταιριάζει σε όλους. Προκειμένου να προστατευθεί η ψυχική υγεία των νέων γιατρών, είναι ζωτικής σημασίας η εφαρμογή συστημικών πολυεπίπεδων παρεμβάσεων που στοχεύουν στον τρόπο παροχής της υγειονομικής περίθαλψης, διασφαλίζοντας βέλτιστες ικανότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης, εφαρμόζοντας πολιτιστικές και θεσμικές αλλαγές και παρέχοντας τους απαραίτητους πόρους.


Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο θέσεων του EJD, επισκεφθείτε το σύνδεσμο.

5 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page