top of page
  • Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Κείμενο θέσεων για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Ωράρια Εργασίας (EWTD) στους ιατρούς

Ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Νέων Ιατρών (EJD) εξέδωσε κείμενο στο οποίο οι 24 χώρες μέλη του εκφράζουν τις απόψεις τους για το επίπεδο εφαρμογής της EWTD στην Ευρωπαϊκή ιατρική κοινότητα σήμερα.



Με βάση τα στοιχεία που παρείχαν οι αντιπροσωπείες από τις χώρες μέλη, διαφαίνεται μια ζοφερή, δυστυχώς, πραγματικότητα, καθώς σε πολλές χώρες η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται πλήρως ή και καθόλου, ανάλογα με την περίπτωση. Οι λόγοι πολλοί, από διαρκείς ελλείψεις στη στελέχωση των συστημάτων υγείας, υποχρηματοδότηση, ελλιπής έλεγχος εφαρμογής της νομοθεσίας, κακές εργασιακές συνθήκες, νομικές διενέξεις, ανύπαρκτα ελεγκτικά όργανα, κ.ά.


Οι Ευρωπαίοι Νέοι Ιατροί ζητούν την άμεση και πλήρη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία της υγείας και της ευεξίας των ιατρών, ιδιαίτερα των νέων ιατρών που βρίσκονται διαρκώς στην 1η γραμμή της υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να αποφευχθούν τα υψηλά ποσοστά burnout και προβλημάτων ψυχικής υγείας που συχνά εμφανίζουν, αλλά και υποστηριχθεί η εκπαίδευση τους κατά την ειδίκευση τους στο χώρο εργασίας, που πλήττεται σαφώς όσο χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας.


Επίσης, απαιτούν την εφαρμογή της EWTD ανά εργαζόμενο και όχι ανά σύμβαση, καθώς στη δεύτερη περίπτωση οι ώρες εργασίας ξεπερνούν κατά πολύ το ασφαλές όριο που επιτρέπει ο Νόμος, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς που περιθάλπουν.


Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο θέσεων του EJD, επισκεφθείτε το σύνδεσμο.

bottom of page