top of page
  • Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Οι Ευρωπαίοι επαγγελματίες υγείας προτρέπουν για εμβολιασμό για COVID-19 και εποχική γρίπη



31 Οκτωβρίου 2023


Οι επαγγελματίες υγείας στην Ευρώπη ζητούν από τις χώρες να κάνουν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και του COVID-19 εύκολα προσβάσιμο, ιδιαίτερα σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου, όπως άτομα με συννοσηρότητες, ανοσοκατεσταλμένους, ηλικιωμένους και έγκυες γυναίκες.


Επίσης, οι επαγγελματίες υγείας που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μόλυνσης και που πρέπει να προστατεύσουν τους ασθενείς τους θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, να ολοκληρώσουν τη σειρά εμβολιασμού τους για τον COVID-19 και να λάβουν την πιθανή πρόσθετη δόση.


Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ο κίνδυνος COVID-19, γρίπης και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού θα αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια τους επόμενους μήνες.


Τον περασμένο χειμώνα, οι σωρευτικές επιπτώσεις της γρίπης, του COVID-19 και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) έπληξαν περισσότερο τους μεγαλύτερους αλλά και τους νεότερους πολίτες. Αυτό μεταφράστηκε σε πρόσθετη πίεση για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη. [1]


Αυτό το φθινόπωρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο προσαρμοσμένα εμβόλια κατά του COVID-19 για να επιτρέψουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να προετοιμαστούν εγκαίρως για τις εκστρατείες εμβολιασμού τους φθινοπώρου-χειμώνα.


Αυτές είναι οι τρίτες προσαρμογές των εμβολίων COVID-19 για να ανταποκριθούν σε νέες παραλλαγές. Τα εμβόλια που είναι εγκεκριμένα στην ΕΕ περνούν από αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Ο Συνασπισμός για τον Εμβολιασμό επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας ατόμων και πληθυσμών από μεταδοτικές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό. Η ασφάλεια παρακολουθείται συνεχώς από την EMA.


Οι επαγγελματίες υγείας είναι αξιόπιστες πηγές πληροφοριών για τους γονείς και μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις που συμβάλλουν στη δημόσια υγεία. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης του εμβολίου και στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης μοιράζοντας γεγονότα και πληροφορίες στις κοινότητές τους.


Ο Συνασπισμός για τον Εμβολιασμό καλεί επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να διατηρήσουν τον εμβολιασμό ψηλά στην ημερήσια διάταξη.



------------

[1] ΠΟΥ/Ευρώπη, EC και ECDC προτρέπουν τις επιλέξιμες ομάδες να εμβολιαστούν ή να ενισχυθούν για να σώσουν ζωές αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα.>

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), 2023.

--------------

Ο Συνασπισμός για τον Εμβολιασμό (Coalition for Vaccination) συγκεντρώνει ευρωπαϊκές ενώσεις επαγγελματιών υγείας και φοιτητών. Συγκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019 με στόχο να υποστηρίξει την παροχή ακριβών πληροφοριών στο κοινό, την καταπολέμηση των μύθων σχετικά με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τον εμβολιασμό.

1 Προβολή0 Σχόλια
bottom of page