top of page
  • Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Στη Μούρθια οι Γενικές συνελεύσεις των Ευρωπαίων Νέων & Γενικών Ιατρών (EJD/UEMO)


Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για την Υγεία & οι Γενικές Συνελεύσεις των Ευρωπαίων Νέων Ιατρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γενικών Ιατρών θα φιλοξενηθούν στη Μούρθια της Ισπανίας στις 26-28 Οκτωβρίου.


Αύριο, ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής για την υγεία ξεκινά στη Μούρθια για να ασχοληθεί με τις τρέχουσες προκλήσεις στην οικοδόμηση του μέλλοντος των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη. Η σύνοδος κορυφής θα περιλαμβάνει επίσης τις συνελεύσεις των νέων γιατρών στην Ευρώπη (EJD, European Junior Doctors Association) και των ειδικών στην Οικογενειακή και Γενική Ιατρική στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα (UEMO, Ευρωπαϊκή Ένωση Γενικών Ιατρών).


Το Ισπανικό Γενικό Συμβούλιο Ιατρών και το Ιατρικό Κολλέγιο της Μούρθια διοργανώνουν αυτή τη σημαντική εκδήλωση, που συμπίπτει με την εκ περιτροπής ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας την πόλη της Μούρθια το επίκεντρο μιας συζήτησης με επίκεντρο την υγεία και τη διεθνή προώθηση του ιατρικού επαγγέλματος.


Την πρώτη ημέρα, Πέμπτη, η σύνοδος θα επικεντρωθεί σε κρίσιμα ζητήματα όπως τα ιατρικά δημογραφικά στοιχεία και ο σχεδιασμός των αναγκών σε Ιατρικό δυναμικό στην Ευρώπη, ένα θέμα που επηρεάζει όχι μόνο την Ισπανία και την περιοχή της Μούρθια αλλά ολόκληρο το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα συζητηθούν επίσης η ψυχική υγεία και οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Στα εγκαίνια αυτής της πρώτης ημέρας θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Περιφέρειας της Μούρθια, Fernando López Miras, ο υπουργός Υγείας, Juan José Pedreño Planes, μαζί με τους γιατρούς Tomás Cobo και Francisco Miralles.


Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει εκατοντάδες ειδικούς, καθώς και αντιπροσωπείες από άλλους ευρωπαϊκούς ιατρικούς οργανισμούς όπως η UEMS (European Union of Medical Specialists), η CPME (Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαίων Ιατρών), η AEMH (Ευρωπαϊκή Ένωση Ανώτερων Νοσοκομειακών Γιατρών), η CEOM ( European Council of Medical Orders), EMSA (European Medical Students' Association) και εκπροσώπους διαφόρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ηγετών στον τομέα της υγείας.



Την Παρασκευή και το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν οι συνελεύσεις των νέων Ευρωπαίων ιατρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γενικών Ιατρών. Αυτές οι συνελεύσεις θα διευκολύνουν την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ επαγγελματιών από διαφορετικές χώρες-μέλη για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τρέχοντα ζητήματα που επηρεάζουν το ιατρικό επάγγελμα και την ποιότητα της περίθαλψης.


Η σημασία αυτών των συνελεύσεων είναι εμφανής στο τρέχον πλαίσιο, όπου οι νέοι ιατροί και οι ειδικοί πρωτοβάθμιας περίθαλψης βρίσκονται σε σημείο καμπής, απαιτώντας δράση για τη διατήρηση του τρέχοντος μοντέλου υγειονομικής περίθαλψης και την ανοικοδόμηση του υποστηρικτικού συστήματος, το οποίο χρειάζεται μια βαθιά μεταρρύθμιση. Απώτερος στόχος της διοργάνωσης αυτών των εκδηλώσεων είναι να συμβάλει στη βελτίωση της άσκησης της Ιατρικής και κατ' επέκταση στην περίθαλψη των ασθενών.


Ο Δρ. Tomás Cobo, Πρόεδρος του Ισπανικού Γενικού Συμβουλίου Ιατρών και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ειδικών Ιατρών, τονίζει τη σημασία τέτοιων συναντήσεων, δηλώνοντας: «Αντιμετωπίζουμε μια κρίση υγείας που δεν επηρεάζει μόνο την Ισπανία αλλά και ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Είναι ζωτικής σημασίας για τους επαγγελματίες να χτίσουν κοινούς δρόμους και θέσεις για να στηρίξουν τον πυλώνα του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στη γηραιά ήπειρο ».


Σύμφωνα με τα λόγια του Δρ. Francisco Miralles, Προέδρου του Κολλεγίου Ιατρών της Περιφέρειας της Μούρθια, «Αυτή η σύνοδος για την υγεία θα εξετάσει ζητήματα που επηρεάζουν την περιοχή της Μούρθια και άλλες αυτόνομες ισπανικές κοινότητες, καθώς και χώρες του ευρωπαϊκού μας περιβάλλοντος. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων απαιτεί παγκόσμιο και βασισμένο στη συναίνεση σχεδιασμό, που απορρέει από τον προβληματισμό, την εμπειρία και τη γνώση του ιατρικού επαγγέλματος για τη βελτίωση της πρακτικής και της βοήθειας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης».


«Το σημερινό εργατικό δυναμικό της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση. Η σωματική και ψυχική υγεία των ήδη εξαντλημένων και καταπονημένων επαγγελματιών υγείας, καθώς και η ασφάλεια και η ευημερία των ασθενών που φροντίζουν, απειλούνται. Χωρίς συντονισμένα, ισχυρά και άμεσα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης του εργατικού δυναμικού, η υγεία των ιατρών και τα υψηλά πρότυπα περίθαλψης που αξίζουν οι ασθενείς μας βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο», δήλωσε ο Mathias Körner, Πρόεδρος του European Junior Doctors Association (EJD).



Το πρόγραμμα της συνόδου κορυφής είναι προσβάσιμο εδώ: https://viajeselcorteingles.sym.posium.com/94893/tickets/european-health-summit-murcia-spain-2023.html


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στη διεύθυνση: communications@juniordoctors.eu

bottom of page