Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος της Ευρώπης αποκηρύσσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και καλεί σε δράση για την υποστήριξη των Ουκρανών:
Το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου ο κόσμος ξύπνησε με ανησυχητικές ειδήσεις από την Ουκρανία, η οποία βρισκόταν κάτω από μια ξαφνική εισβολή από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Πρέπει να ληφθούν μέτρα από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη για να βοηθήσουν τον ουκρανικό λαό και να αποτρέψουν περαιτέρω απώλειες ζωών.
Υπολογίζεται ότι 137 Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτών των ενεργειών και 316 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της εισβολής, εκτός από τις απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων. Στρατιωτικές βάσεις καθώς και πολυκατοικίες και νοσοκομεία έχουν δεχθεί επίθεση. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν εξαιτίας μιας οβίδας που έπεσε σε νοσοκομείο στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η προστασία των νοσοκομείων βάσει του διεθνούς δικαίου αγνοήθηκε σε αυτή την επίθεση. Οι Συμβάσεις της Γενεύης, στις οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη και οι δύο χώρες, αναφέρουν συγκεκριμένα ότι πρέπει να τηρείται η ασφάλεια των επαγγελματιών υγείας και των εγκαταστάσεων.
Ως οργανώσεις που εκπροσωπούν φοιτητές ιατρικής και επαγγελματίες υγείας, καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συντονίσει μια κοινή απάντηση σχετικά με τον αμέτρητο αριθμό των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης, με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και των κανόνων δικαίου.
Καλούμε τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη να συνεργαστούν με την ουκρανική κυβέρνηση για να διευκολύνουν τη μετεγκατάσταση πολιτών με οργανωμένο τρόπο. Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι οι αλλοδαποί πολίτες που διαμένουν στην Ουκρανία δεν μπορούν να ξεχαστούν ή να παραμεληθούν, ορισμένοι από τους οποίους δεν έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στις πατρίδες τους επειδή βρίσκονται επίσης στη μέση της σύγκρουσης, με αποτέλεσμα να απαιτείται άρση βίζας για εισέλθουν σε άλλη χώρα. Πρέπει να χορηγηθεί άσυλο σε όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες και ευάλωτες ομάδες.
Τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη πρέπει να διευκολύνουν την ένταξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο από κάθε άποψη. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στις συνθήκες διαμονής που προετοιμάζονται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στην παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών, μαθημάτων γλώσσας και άλλων μεθόδων για την προώθηση της ένταξης στις κοινωνίες της χώρας στην οποία θα διαμένουν.
Καλούμε τις ΜΚΟ και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να συνεργαστούν με τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται.
Καλούμε τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς να προσφέρουν πόρους ψυχικής υγείας σε όποιον μπορεί να επηρεαστεί από αυτήν την κατάσταση, είτε μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων είτε διευκολύνοντας την πρόσβαση σε θεραπευτικές συνεδρίες και ψυχολογική βοήθεια.
Καλούμε επίσης τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς να επενδύσουν σε οικονομικούς πόρους για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στη μετεγκατάσταση και τους φοιτητές ιατρικής για τη διατήρηση της εκπαίδευσής τους σε άλλες χώρες.
Όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν ασφαλείς διαδρομές ταξιδιού για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις χώρες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εθνικές συνοριακές αρχές, μαζί με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, πρέπει να χειρίζονται οποιαδήποτε εισροή προσφύγων με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια.
Οι εθνικές κυβερνήσεις και οι σχετικοί οργανισμοί πρέπει να διασφαλίζουν την παροχή μεταφραστών στα σύνορα και στα σημεία διεπαφής. Οι πόροι πρέπει να κατανέμονται δίκαια, επιτρέποντας στις χώρες να λάβουν επαρκή υποστήριξη, διασφαλίζοντας αποτελεσματικό χειρισμό της κατάστασης σε όλα τα μέτωπα.
Καλούμε τις χώρες σε ισχυρότερες οικονομικές θέσεις να παράσχουν βοήθεια με τη μορφή πόρων σε χώρες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν επαρκώς την αναμενόμενη αύξηση της ικανότητας λόγω αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.
Επιπλέον, μια συλλογική, διατομεακή και διασυνοριακή προσπάθεια είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ιατρικής θεραπείας οξέων και χρόνιων ασθενειών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Καλούμε τους ευρωπαίους πολίτες να κάνουν δωρεές σε οργανισμούς που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, όπως ο Ερυθρός Σταυρός.
Καλούμε όποιον διαθέτει τα μέσα να ανοίξει το σπίτι του σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο να το κάνει και να είναι διαθέσιμος με την ένταξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στις πόλεις και τις χώρες τους.
Καλούμε τα μέλη και τους συναδέλφους μας φοιτητές και επαγγελματίες υγείας να δίνουν το παράδειγμα προσφέροντας βοήθεια και υποστήριξη, ενώ καλούμε τις εθνικές και διεθνείς αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με το ανθρωπιστικό δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Έχουν περάσει 75 χρόνια από την υπογραφή των συνθηκών ειρήνης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο Παρίσι. Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι μια απειλή για την ελευθερία και τις αξίες που κρατάμε τόσο πολύ. Οι ανθρωπιστικές κρίσεις πρέπει να αφορούν κάθε άτομο και κυβέρνηση σε όλο τον κόσμο. Πολλά γεγονότα δυστυχώς ακολουθούν το ένα μετά το άλλο σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων και των περιβαλλοντικών καταστροφών και κάθε γεγονός που ευθύνεται για την άδικη απώλεια ανθρώπινων ζωών πρέπει να αντιμετωπίζεται εξίσου.
Ως κάτοικοι και πολίτες της Ευρώπης, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τη θλίψη και την απογοήτευσή μας σχετικά με την αναδυόμενη κατάσταση και στη σκέψη του βάρους που θα επιφέρει στην ανθρώπινη και περιβαλλοντική ευημερία.
Λυπούμαστε που βλέπουμε αυτή την οπισθοδρόμηση σε μια εποχή σκληρού διχασμού αντί για αλληλεγγύη, και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για παύση των εχθροπραξιών στην ήπειρό μας και στον πλανήτη.
Ως επαγγελματίες υγείας του αύριο, πιστεύουμε ότι η ζωή και η αξιοπρέπεια πρέπει πάντα να προστατεύονται και να διαφυλάσσεται η αξία τους, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι γύρω πολιτικές συνθήκες. Αναγνωρίζουμε τη σημασία της ανακούφισης όχι μόνο του ανθρώπινου πόνου και ασθενειών, αλλά και των καθοριστικών παραγόντων που τα προκαλούν.
Comentarios