top of page
  • Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Υπερψηφίστηκε το Νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας για τη Β' βάθμια περίθαλψη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο

Δεκτό από την κυβερνητική πλειοψηφία έγινε, από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας (επί της αρχής και επί των επίμαχων άρθρων που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης), επί 297 ψηφισάντων, 156 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «ναι», ενώ 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι».


Κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα είχε πει ότι ο στόχος ενός συστήματος υγείας δεν είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, αλλά ασφαλείς υπηρεσίες. Η κ. Γκάγκα είπε ότι το σύστημα φυλλοροεί εδώ και χρόνια και η απάντηση δεν είναι τα 2.000 ευρώ μισθός για τους γιατρούς που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δώσαμε 2.000 ευρώ αφορολόγητα και ήρθαν ελάχιστοι. Δεν είναι το οικονομικό το πρώτο κίνητρο, αλλά η εξειδίκευση εργασίας, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια που μπορεί να έχει ένας γιατρός», είπε η κ. Γκάγκα, αναφερόμενη στη δυνατότητα που δίδεται στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο έως δύο απογεύματα την εβδομάδα.


Η κ. Γκάγκα, που κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, είπε ότι ακόμα και εάν δεν το πράξουν «το νομοσχέδιο θα περάσει, και θα είναι καλό για την κοινωνία». Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι και πάλι του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα συνεχίσει με συνέπεια και με σταθερότητα να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη, σε κάθε γιατρό και κάθε εργαζόμενο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας έγινε δεκτό από την κυβερνητική πλειοψηφία, παρά την καθολική απόρριψή του από σύσσωμο τον κλάδο της Υγείας και τα συντονισμένα πυρά της αντιπολίτευσης.


Επί της ουσίας τα επίμαχα άρθρα καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, επιτρέπουν στον εκάστοτε υπουργό -και στους διοικητές που αυτός διορίζει- να προκηρύσσει κατά το δοκούν θέσεις γιατρών μερικής απασχόλησης για ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι ταυτόχρονα θα έχουν συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, σε γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές, και δίνει στον υπουργό τον πλήρη έλεγχο κομματικοκεντρικού ρουσφετολογικού τύπου στις θέσεις επιστημονικών υπευθύνων.


Για τους παραπάνω λόγους υγειονομικοί, γιατροί, εργατικά σωματεία και φορείς, συλλογικότητες του αριστερού και αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα μπαράζ διαμαρτυριών με αποκορύφωμα τη χθεσινή μεγάλη διαδήλωση έξω από το κοινοβούλιο κατά την οποία έστειλαν ηχηρό μήνυμα ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.


Την απόσυρση του άρθρου 10 από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, είχε προ ημερών ζητήσει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ.Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.


Σημείωσε ότι υπάρχει ομοφωνία των φορέων του τομέα της Υγείας για την απόσυρση. Άλλωστε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει επισημάνει πολλαπλώς σε όλες τις σχετικές συζητήσεις από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή του αυτή, καθώς ανατρέπει τις συνθήκες ισονομίας και δεν εξασφαλίζει κοινές συνθήκες χώρου, επαγγελματικής και επιστημονικής εξέλιξης για το σύνολο των γιατρών της χώρας ενώ δεν διασφαλίζει και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ασθενών.


Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ προέτρεψε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιδείξει πολιτική σοφία αποσύροντας το άρθρο 10 και να μη θεωρηθεί θέμα γοήτρου.

Εξέφρασε επίσης την αντίθεση του κλάδου και για το άρθρο 7 που εισάγει τη μερική απασχόληση γιατρών στο ΕΣΥ.


Σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση των νέων γιατρών τόνισε ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να εξυπηρετεί αποκλειστικά και πρωτίστως την εκπαίδευση τους.


Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι οι νέοι γιατροί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας εφόσον αυτό δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πρότεινε τουλάχιστον τρεις μήνες από το «foundation year» να αναγνωρίζονται ως χρόνος ειδικότητας.


Για τις διαδικασίες κρίσης των ιατρών, υπογράμμισε ότι απαιτείται απλοποίηση μέσω αντικειμενικών κριτηρίων, μικρότερων αριθμητικά επιτροπών στις οποίες δεν έχουν θέση οι Διοικητές των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ, ώστε οι κρίσεις να ολοκληρώνονται με ταχύτητα και με αποκλειστικά ιατρικά κριτήρια.


Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που προβλέπονται για τους τοκετούς, ζήτησε οι ρυθμίσεις να προσαρμοστούν στις προτάσεις της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας.


Τέλος ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ζήτησε την αύξηση των αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ, επαναφορά των μισθών τους σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, καθώς και λύση στο θέμα των επικουρικών γιατρών.


bottom of page