top of page
  • Δ.Σ.

Δελτίο Τύπου JDN-Hellas 23/03/17: Οι ειδικευόμενοι ιατροί είναι πρωτίστως εκπαιδευόμενοι αλλά ταυτόχ


Αρ. πρωτ. 8/2017

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι ειδικευόμενοι ιατροί είναι πρωτίστως εκπαιδευόμενοι

αλλά ταυτόχρονα ΚΑΙ εργαζόμενοι επαγγελματίες υγείας!

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (ηλεκτρονικές εκδόσεις ημερήσιων εφημερίδων και ιστολόγια-blogs) για τη δήλωση του Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) Καθηγητή κ. Κώστα Μάρκου ότι “οι ειδικευόμενοι είναι εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι…”. Ο κ. Μάρκου προχώρησε σε αυτό το χαρακτηρισμό, εν μέσω συζήτησης για τις επερχόμενες αλλαγές στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση των ιατρών που έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας (Ε.Ι.Ν.Α.) στις 15 Μαρτίου 2017. Την είδηση αυτή αναπαρήγαγαν πολλά ηλεκτρονικά ειδησεογραφικά μέσα, όπως οι εφημερίδες protothema.gr, capital.gr και iefimerida.gr και τα blogs healthreport.gr & thetoc.gr.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε ήδη αναστάτωση και αγανάκτηση στον ιατρικό κόσμο της χώρας, και ιδιαίτερα στους ειδικευόμενους ιατρούς, καθώς πρόκειται για απαράδεκτη και “πονηρή” πρακτική ο χαρακτηρισμός των ειδικευομένων ιατρών ως εκπαιδευόμενων και όχι εργαζόμενων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα για εισηγήσεις μείωσης ή και κατάργησης του μισθού που λαμβάνουν ως σκληρά εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας.

Οι ειδικευόμενοι ιατροί στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία πλήττονται καθημερινά από τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες εκτινάσσουν τα ωράρια εργασίας τους και τους αναγκάζουν να εργάζονται για περισσότερες από 40 συνεχόμενες ώρες και περισσότερες από 100 ώρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής τους. Στα φαινόμενα απλήρωτης εργασίας, τις κακές συνθήκες εργασίας και την επαγγελματική εξουθένωση, την ex officio κατάργηση των νομίμων ρεπό, την έλλειψη οργανωμένου και σαφούς προγράμματος σπουδών στην ειδικότητα και πολλά άλλα δεινά, έρχεται να προστεθεί το “χτύπημα” της δήλωσης του Προέδρου του ΚΕ.Σ.Υ., ο οποίος φέρεται να καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματά μας.

Αξίζει να αναφερθεί, πως ανάλογα περιστατικά έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με γνωστό σε εμάς τουλάχιστον το παράδειγμα της Λιθουανίας, όπου οι νέοι ιατροί της χώρας απέκρουσαν επιτυχώς προσπαθεια χαρακτηρισμού τους από την κυβέρνηση της χώρας ως “φοιτητές” (!) και όχι ως ιατρούς (!!!), με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν πέρασε πολύς καιρός, δε, από τις πρωτοφανούς όγκου και παλμού περυσινές κινητοποιήσεις των ειδικευομένων ιατρών στην Αγγλία, όταν νέο νομοθέτημα καταστρατηγούσε βασικά τους εργασιακά δικαιώματα.

Ήδη έχουμε ζητήσει, ως Δίκτυο Νέων Ιατρών Ελλάδας, μέλος του Δικτύου Νέων Ιατρών του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (JDN/WMA - www.wma.net) τη στήριξη των συναδέλφων μας και την παρέμβαση του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου και την καταδίκη της συγκεκριμένης, απαράδεκτης δήλωσης του Προέδρου του ΚΕ.Σ.Υ.

Επίσης, η ανωτέρω δήλωση έχει ηθικές και πειθαρχικές προεκτάσεις για τον κ. Μάρκου, εφόσον την έκανε και δεν αναθεωρεί. Η επίθεση από έναν ιατρό στα εργασιακά δικαιώματα μιας άλλης ομάδας ιατρών και εν προκειμένω όλων των νέων ιατρών - ειδικευομένων της χώρας αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και ως τέτοιο πρέπει να αναφερθεί στον αρμόδιο ιατρικό σύλλογο, αλλά και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, λόγω της θεσμικής θέσης του κ. Μάρκου, ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες για τη διερεύνηση του θέματος και την πιθανή πειθαρχική του δίωξη.

Με βάση τα παραπάνω:

1. Καλούμε τον Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Υ.:

  • Να αποσύρει ΑΜΕΣΑ και ΔΗΜΟΣΙΑ τη συγκεκριμένη δήλωσή του, η οποία προσβάλλει τους ειδικευόμενους ιατρούς και το Ιατρικό Σώμα της χώρας στο σύνολό του

2. Καλούμε τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο:

  • Να διερευνήσουν ΑΜΕΣΑ το ζήτημα, καλώντας τον κ. Μάρκου σε εξηγήσεις, και να κινηθούν προς την κατεύθυνση της παραπομπής του στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για την επιβολή πειθαρχικών ποινών, καθώς με τη στάση του και τα λεγομενά του παραβιάζει τη συναδελφική αλληλεγγύη και την Ιατρική Δεοντολογία.

Δηλώνουμε, τέλος, πως:

Οι ειδικευόμενοι ιατροί είμαστε πρωτίστως εκπαιδευόμενοι, και απαιτούμε και διεκδικούμε τις βέλτιστες συνθήκες και προϋποθέσεις για την μεταπτυχιακή μας εκπαίδευση, κατάρτιση και εξειδίκευση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα εμπεριστατωμένο και διαφανή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των νέων/ειδικευόμενων ιατρών, που θα υιοθετεί πρακτικές που βασίζονται στη διεθνή βιβλιογραφία για την μεταπτυχιακή εκπαίδευση των ιατρών.

Αυτό όμως δεν αναιρεί το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε νέου ιατρού - κατόχου αδείας εξάσκησης του ιατρικού επαγγέλματος - στην αμοιβόμενη εργασία, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν, συμπεριλαβανομένου του μισθού, της κανονικής, της εκπαιδευτικής και των λοιπών αδειών, καθώς και των νομίμων ρεπό που επιβάλλει τόσο ο εγχώριος όσο και ο Ευρωπαίος νομοθέτης για κάθε εργαζόμενο - επαγγελματία της Υγείας.

13 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page